Hlavní obsah

S nikým se nestýkejte a nikam nechoďte, nabádá kancléř. Rakousko zavádí přísnou uzávěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Od úterý 17. listopadu se v Rakousku uzavřou všechny obchody s výjimkou potravin a lékáren, přestanou fungovat služby a ve školách se zahájí distanční výuka. Lidé by měli pracovat převážně z domova. Rakousko se tak ocitne ve druhém lockdownu. Trvat by měl až do 6. prosince, uvedl v sobotu na mimořádné tiskové konferenci rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Sebastian Kurz

Článek

„S nikým se nestýkejte. Už jen setkání s jedním je příliš mnoho,“ prohlásil Kurz. Lidé, kteří žijí sami, by měli podle jeho slov určit jednu osobu, s níž budou udržovat kontakt během lockdownu.

během uzávěry budou lidé moci opustit domov během dne pouze v nezbytných případech, jako je obstarání jídla či dalších základních potřeb, cesta do práce, péče o blízké osoby či zdravotní procházky.

Kurz uvedl, že zvýšení počtu nákaz se očekávalo, nikoliv v takovém rozsahu. Denní přírůstky potvrzených případů nákazy v řádech více než 7000 tisíc jsou šokující. Průměr počtu nakažených za sedm dnů je „desetkrát vyšší než dobrý,“ uvedl Kurz.

Připomněl, že 77 procent nových případů už nelze vytrasovat. „Pokud bychom nereagovali, vedlo by to k zahlcení jednotek intenzivní péče v nemocnicích,“ řekl kancléř.

„I když nikdo nechce druhý lockdown, je jediným prostředkem, o kterém víme, že bude fungovat spolehlivě,“ zdůraznil Kurz s odkazem na příklad Izraele. Dotčené společnosti a zaměstnanci budou podporováni ekonomickou pomocí. „Vím, že nadcházející týdny pro nás budou velmi obtížným obdobím,“ dodal kancléř.

Reklama

Výběr článků

Načítám