Hlavní obsah

Žebříček propadlíků boje s covidem vede Rakousko

Novinky, Jitka Zadražilová, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V boji s nákazou koronavirem momentálně prohrává Rakousko. Země s 8,9 milionu obyvatel má za posledních sedm dnů průměr 789 nakažených na milion obyvatel. Na pomyslném žebříčku se v těsném závěsu za evropským propadlíkem umístilo Švýcarsko s průměrem 786,86. Česko obsadilo třetí příčku se 730,09 nakaženého na milion obyvatel.

Článek

Rakousko ve čtvrtek překonalo dosavadní rekord v počtu nových potvrzených případů nákazy koronavirem Sars-CoV-2. Denní přírůstek činil 9262 případů, předchozí rekord ze soboty byl 8241.

V Rakousku momentálně s nákazou bojuje 72 695 nakažených. V nemocnicích je 3811 pacientů, z nichž je 546 na jednotkách intenzivní péče. S covidem-19 zemřelo za posledních 24 hodin v Rakousku 44 pacientů. Bilance mrtvých tak vzrostla na 1608.

Švédská strategie: cokoli, jen ne roušky

Koronavirus

Deník Kronen Zeitung s odkazem na informace z vládních kruhů napsal, že země míří ke druhému lockdownu. Přísná opatření proti šíření koronaviru by podle něj měla začít platit v alpské zemi od pondělí. Měly by se uzavřít všechny restaurace, kadeřnictví a další provozovatelé služeb, obchody s výjimkou supermarketů a lékáren. Lidé by měli pracovat z domova a děti přejít na distanční výuku. Podle deníku se počítá také s výrazným omezením pohybu. Kabinet by měl o opatřeních rozhodnout během víkendu.

Ráno rychlotest, odpoledne na fotbal? V Británii uvažují o návratu k normálu

Koronavirus

V zemi ve čtvrtek odstartovala třídenní studie, během které otestují 2500 náhodně vybraných lidí. Cílem je zjistit, jaké je ve skutečnosti procento nakažených v populaci. Testovat se totiž nyní nechávají především lidé s příznaky covidu-19, řada lidí ale nákazu překoná bez symptomů.

Švýcaři selhávají

Kromě Rakouska se do pozice antihrdiny v boji s koronavirem dostalo také Švýcarsko. Aktuální počet nových případů infekce za čtvrtek čítá 6739 nakažených. Do statistik země se počítá také sousední Lichtenštejnské knížectví.

Zpět mezi premianty. Česko má jedno z nejlepších reprodukčních čísel v Evropě

Koronavirus

Zatímco v Rakousku je denní počet nakažených stále vyšší, ve Švýcarsku (podobně jako v Česku) má spíš sestupnou nebo alespoň ustálenou tendenci. Švýcarským problémem je ovšem počet hospitalizovaných s koronavirem. Jen od 29. října jich přibylo 2228. Kvůli tlaku na zdravotnický systém se do péče o takto nemocné zapojila i švýcarská armáda.

Země už si také zajistila dodávku 13 milionů vakcín prostřednictvím mezinárodního programu Světové zdravotnické organizace. Ve středu vláda navíc oznámila, že do fondu na nákup vakcíny poslala další milion franků a celkem už je v tomto fondu v přepočtu 9,8 miliardy korun.

Italské nemocnice opět nestíhají, kyslík musí dostávat i lidé čekající v autech

Evropa

Restrikce, které by měly zabránit šíření koronaviru, zavedlo Švýcarsko na začátku listopadu. Pro nošení roušek platí stejné podmínky jako v Česku. Zavřeny jsou kluby a bary. V restauracích a kavárnách jsou povoleny maximálně čtyři osoby u stolu a jejich zavírací doba je ve 23:00. Omezení platí také pro shromažďování osob.

Česko se zlepšilo

Česko hlásí za čtvrtek 7874 nových případů nákazy koronavirem, což je v porovnání s minulým čtvrtkem (13 232) výrazně méně. S nákazou momentálně bojuje 140 201 pacientů, z nichž je 7564 v nemocnicích. V souvislosti s covidem-19 zemřelo 5755 nemocných.

Reklama

Výběr článků

Načítám