Hlavní obsah

Nikdy. Nevím. Když lidi to chtějí. Babišova (ne)kandidatura na prezidenta. PŘEHLEDNĚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý premiér a současný poslanec Andrej Babiš (ANO) už několik měsíců napíná veřejnost se svou kandidaturou na prezidenta. V únoru letošního roku sice řekl, že případnou kandidaturu oznámí v září, v neděli nicméně České televizi sdělil: „Já jsem to změnil, že to oznámím na poslední chvíli, takže to asi v září nebude.“ Jaká byla Babišova slova o kandidatuře v průběhu uplynulých let?

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předseda ANO Andrej Babiš zahajuje kampaň, na kterou se vydává v obytném voze.

Článek

V roce 2014 tehdejší ministr financí Babiš na Twitteru prohlásil, že nikdy nebude kandidovat na prezidenta. „Náplň jeho práce by mě nikdy nebavila a ani na ni nemám předpoklady,“ dodal.

Ve stejném roce v rozhovoru pro Právo pak uvedl, že dalším českým prezidentem by se mohl stát tehdejší premiér Bohuslav Sobotka. „Já bych možná zase dobře řídil většinovou koaliční vládu,“ dodal.

Debata o případné kandidatuře Babiše na Hrad se znovu rozjela po rozhovoru prezidenta Miloše Zemana na Frekvenci 1 v roce 2019.

Tehdy Zeman na dotaz, zda by podpořil v prezidentské volbě Babiše, uvedl: „Ano, zcela určitě, ale on zatím odmítá kandidovat.“

„Vyloučit nemůžeme nikdy nic“

„On (Zeman) se mě na to ptal a já jsem mu řekl, že určitě o tom neuvažuji. Já jsem manažer. Já jsem profesí obchodník, jsem člověk, který organizuje, chce věci posouvat dopředu. Prezident je spíš reprezentativní funkce,“ reagoval v říjnu 2019 Babiš v TV Nova.

Nicméně dodal: „Já ještě sám nevím, co bude. Přeci jen už mi bylo 65. Člověk nikdy neví. Vyloučit samozřejmě nemůžeme nikdy nic, bohužel jen, že jeden den zemřeme. To je jediná jistota. Ale určitě to není téma.“

Babiš hledá svého nástupce. Nebudu ale na nikoho ukazovat, tvrdí

Domácí

Na začátku roku 2021 Zeman v rozhovoru pro Blesk opět vyjádřil podporu Babišovy kandidatury prohlášením: „Kdyby kandidoval, já bych ho volil.“

V listopadu 2021 Babiš uvedl v rozhovoru pro taktéž pro Blesk, že Zeman si přeje jeho kandidaturu. Následně ve vyjádření na svých sociálních sítí připustil kandidaturu, když uvedl: „Tak mě snad napadlo, že kdyby lidi začali sbírat ty petiční archy a posbírali by dost podpisů. Ale nechci předjímat, teď to fakt není téma.“

Na začátku prosince téhož roku začal sběr podpisů za Babišovu kandidaturu. Autor iniciativy Miloslav Ondra uvedl, že se jedná o spontánní občanskou iniciativu.

„Dejte mi s tím pokoj!“

Bezprostředně poté vyšla v MF Dnes reportáž z poslaneckého dne Andreje Babiše s voliči v jeho roudnické kanceláři.

Když se jej starší dáma na kandidaturu ptala, odpověděl: „Dejte pokoj. Už teď se mnou doma skoro nikdo nemluví, všichni se těšili, že v politice skončím. Vážně to teď neřeším, není to aktuální. Každopádně nejprve bude rodinná porada.“

Babiš jezdí karavanem, zatímco Sněmovna řeší nouzový stav. Omluven z pracovních důvodů

Domácí

Pro RadioZet v lednu letošního roku Babiš zopakoval, že pro něj úřad prezidenta v tuto chvíli není téma. Na konci ledna se v rozhovoru pro DeníkN nicméně rozpovídal o tom, jak by se choval ve funkci hlavy státu.

„Kdybych já byl prezidentem, to byste se divili. Byl bych velice aktivní prezident,“ řekl.

„Prezident s mými kontakty? Kdybych byl prezidentem, létal bych po celém světě, to je moje profese, zahraniční obchod. Umím navazovat vztahy s lidmi. Byl bych prospěšný pro naše podnikatele,“ pokračoval.

„Lidé si to přejí“

Zda bude kandidovat, ale opět nepotvrdil. „Politika poškodila moji rodinu, moje rodina je zásadně proti tomu,“ dodal. Opět zopakoval, že si lidi jeho účast v prezidentské kampani přejí a „všichni“ mu píšou, protože jsou nespokojeni s výsledkem voleb do Poslanecké sněmovny.

V únoru v rozhovoru pro MF Dnes na otázku, jestli si dokáže sám sebe představit jako hlavu státu, odpověděl: „A proč ne? Nebo myslíte, že jsme republice při oficiálních návštěvách dělali s mojí paní ostudu?“ Na doplňující dotaz pak odpověděl, že to aktuálně nechce řešit a že se k tomu vyjádří v září.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Na únorovém sjezdu hnutí ANO pak Babiš uvedl: „Z vícero důvodů k tomu neřeknu jasné slovo. Politika poškodila moji rodinu, bývalou firmu i mě a moje zdraví. Také ale vnímám, že mě řada lidí podporuje a chce, abych kandidoval. Ať už se o Hrad pokusím, nebo ne, musíme jako hnutí postavit silného kandidáta, který osloví společnost napříč a bude v zahraničí bojovat za zájmy České republiky.“

„Není to kampaň“

Když pak předseda hnutí ANO vyrazil ve svém obytném voze na jižní Moravu, odmítl, že by šlo o součást předvolební kampaně.

Nicméně současně řekl, že kdyby se pro prezidentskou kandidaturu rozhodl, tak má nynější cesty s obytným vozem „do zásoby“. „Kdybych se náhodou rozhodl, tak samozřejmě ten kontakt s voliči je důležitý,“ dodal.

Andrej Babiš, horký kandidát prezidentských voleb

Prezidentské volby

Tuto neděli pak v České televizi odsunul rozhodnutí na „poslední chvíli.“

„Já jsem to změnil, že to oznámím na poslední chvíli, takže to asi v září nebude,“ řekl ČT Babiš. „Protože sám nevím, i když mi to nevěříte,“ odpověděl na otázku, proč oznámení kandidatury posunul na konec října či začátek listopadu, kdy by měla nastat ona „poslední chvíle.“

Předseda hnutí ANO si také nově rozmyslel, jakou formou se stane kandidátem. Zatímco dříve se chtěl opírat o podporu občanů prostřednictvím podpisových archů, nyní by se radši stal poslaneckým kandidátem.

Sivera z dohledového úřadu: Reklama na Babišově karavanu je kampaň

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám