Hlavní obsah

Andrej Babiš, horký kandidát prezidentských voleb

Novinky, Tomáš Volf, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politik a jeden z nejvýznamnějších českých podnikatelů. Díky skupině Agrofert patří mezi nejbohatší Čechy. Jeho hnutí ANO zvítězilo ve volbách do Sněmovny v roce 2017 s 29,64 procenta hlasů a získalo 78 křesel. Předsedou vlády byl Babiš do prosince 2021, kdy jeho hnutí porazila ve volbách koalice SPOLU. Dlouhou dobu se spekulovalo, že by se mohl z premiéra vyšplhat až na post prezidenta. Babiš případnou kandidaturu nevyloučil a oznámení, zda bude nebo nebude kandidovat dlouho protahoval. Oficiální kandidaturu na prezidenta nakonec oznámil 30. října 2022.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Článek

Vstup do politiky

Andrej Babiš vstoupil do politiky v roce 2012 a rok poté jeho hnutí ANO 2011 uspělo v předčasných volbách. Na konci ledna 2014 byl jmenován ministrem financí ve vládě Bohuslava Sobotky. V květnu 2017 Babiše z funkce prezident Miloš Zeman na návrh Sobotky odvolal. 

Babiš premiérem

Po vítězství hnutí ANO byl Babiš 6. prosince 2017  jmenován premiérem. Už ale po zveřejnění výsledků voleb většina stran oznámila, že do vlády s trestně stíhaným premiérem nechtějí. Babiš se nakonec dohodl na koalici s ČSSD. Za pomoci komunistů získal tento kabinet 12. července 2018 důvěru Sněmovny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO v sobotu 24. září 2022.

Prohra ve volbách 2021

Volby do Poslanecké sněmovny v říjnu 2021 už pro hnutí ANO dobře nedopadly. Přestože ve výsledku získalo o jeden mandát navíc oproti koalici SPOLU, volby prohrálo. Hnutí sice získalo 27,12 % hlasů, skončilo ale těsně na druhém místě za trojkoalicí, která získala 27,79 % hlasů.

„Myslím, že náš výsledek je skvělý. Sami jsme jej nečekali. Ještě v červnu jsme měli 22 procent. Je zázrak, že jsme vůbec dosáhli takového výsledku. Je pravda, že jsme nepočítali s tím, že prohrajeme,“ uvedl Babiš k výsledku voleb.

Na postu premiéra jej vystřídal Petr Fiala (ODS) poté, co Zeman jmenoval Fialovu vládu 17. prosince 2021. Poslanecká sněmovna nové vládě vyslovila důvěru 13. ledna 2022. Babiš skončil s hnutím ANO v opozici.

Kandidát na prezidenta 2023?

V reakci na dotazy ze strany médií i občanů nevyloučil, že se bude v roce 2023 ucházet o prezidentské křeslo. Na začátku června 2022  uvedl, že své rozhodnutí oznámí až na poslední chvíli. Zároveň dodal, že nebude pro kandidaturu sbírat podpisy občanů, jak původně avizoval, ale spolehne se na podpisy poslanců.

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Reklama

Výběr článků

Načítám