Hlavní obsah

Nejnebezpečnější Klausova výzva, odmítl Šťastný bagatelizaci koronaviru

Novinky, jas

Exprezident Václav Klaus a kolegové z jeho institutu nepochopili vážnost situace kolem epidemie koronaviru, a proto jim uniká i smysl opatření, která mají omezit šíření nákazy. V reakci na úterní výzvu, kterou Klaus zveřejnil pod titulem Nejsme ve válce, nepotřebujeme drakonická opatření, to uvedl lékař a někdejší poslanec Boris Šťastný, podle něhož jde o „nejnebezpečnější výzvu”.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus

Článek

Klaus a jeho spolupracovníci tvrdí, že epidemii je sice neradno podceňovat, ale míní, že koronavirus je nebezpečím pouze pro vážně nemocné. Vláda podle nich veřejnost straší a přijímá nepřiměřená opatření.

„Nesmíme připustit, aby zvýšené nebezpečí pro jednu specifickou rizikovou skupinu ochromilo celý stát. To není cynismus, to je racionální zhodnocení situace,” uvedl Klaus s tím, že nevedeme válku s koronavirem, ale „s podivnými mezinárodními organizacemi, s celosvětově propojenou politickou a mediální frontou a s mocnými byznysovými zájmy”.

Klaus: Babiš a Prymula straší a vyhrožují

Domácí

Zatímco s konspiračními teoriemi lékař a někdejší Klausův poradce pro zdravotnictví polemizovat odmítá, podivuje se, proč bývalý prezident popírá, že covid-19 je nebezpečný i pro početnou skupinu pacientů s široce rozšířenými chronickými onemocněními, jako je cukrovka či vysoký krevní tlak. Což jsou jedinci, „kteří by se dožili často i desítek let dalšího spokojeného života”.

Jde o nejnebezpečnější výzvu, jakou kdy Václav Klaus učinil.

Za děsivý pak Šťastný označuje postoj, že nelze připustit, „aby zvýšené nebezpečí pro jednu specifickou rizikovou skupinu ochromilo celý stát”.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Boris Šťastný na archivním snímku

„Takové konstatování z úst bývalého prezidenta znamená popření mezilidské solidarity, solidarity starých s mladými, zdravých s nemocnými. Myslí Václav Klaus tímto, že seniory, chronicky nemocné a ostatní rizikové skupiny máme raději nechat umírat nebo těžce onemocnět novým koronavirem, než abychom přijali nutná opatření?” ptá se.

Za nepochopení ze strany Klause pak Šťastný označil odmítání přijatých opatření. Dopady hrozícího zahlcení zdravotnického systému i skutečnost, že školy nejsou zavřeny kvůli nebezpečnosti koronaviru pro děti, ale pro utlumení rizika přenosu na starší generace, podle něj pochopí „i samotní žáci, aktuálně na domácí výuce”.

Ačkoliv si bývalá hlava státu a její okolí libuje v obhajobě mnohdy kontroverzních názorů, nynější výzva je podle Šťastného jiná a nebezpečná.

„Nezodpovědnými a ničím nepodloženými postoji je v jednom z nejkritičtějších okamžiků pandemie negativně ovlivňována veřejnost a vyzývána k odporu bývalým prezidentem této země. Není divu, že lidé pak mají tendenci rezignovat mnohdy i na elementární pravidla, která mohou společnost, zejména pak seniory a chronicky nemocné, v současné epidemiologicky složité situaci významně ochránit a zabránit kolapsu zdravotního systému,” konstatoval Šťastný s dovětkem, že jde podle něj „o nejnebezpečnější výzvu, jakou kdy Václav Klaus učinil”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám