Hlavní obsah

Klaus: Babiš a Prymula straší a vyhrožují

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) straší a vyhrožují občanům, domnívají se zástupci Institutu Václava Klause. Páteční tiskovou konferencí podle nich rezignovali na seriózní přístup k řešení dnešní situace a na poskytování pravdivých informací. Ve společném prohlášení to uvedl bývalý prezident Václav Klaus se svými spolupracovníky Jiřím Weiglem a Ladislavem Jaklem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident ČR Václav Klaus

Článek

„Považujeme za nutné říci právě teď zřetelně a nahlas, že strašení a vyhrožování občanům, jaké předvedli pánové Babiš a Prymula na dnešní tiskové konferenci, je rezignací na seriózní přístup k řešení dnešní situace a na poskytování pravdivých informací,” uvedli zástupci institutu.

Babiš s Prymulou na páteční tiskové konferenci vyzvali k dodržování nařízení proti novému koronaviru. Pokud by lidé podle nich nařízení vlády nerespektovali, hrozila by přísnější opatření včetně tzv. lockdownu, tedy kompletního uzavření země jako na jaře v počátcích epidemie covidu-19. Postup vlády zdůvodnili vážností situace kolem epidemie.

Babiš: Buď budete opatření dodržovat, nebo zavedeme lockdown

Domácí

Podle institutu by neměly být používány výroky typu, že v Česku nastal exponenciální růst počtu nakažených. „To jen prozrazuje nedostatečnou znalost jednoduché matematiky. Počet nakažených, nemluvě o tom, že to není počet nemocných, exponenciálně neroste,” uvedli Klaus, Weigl a Jakl.

Některá přijatá a navrhovaná opatření trio z Institutu Václava Klause považuje za „zjevně nesmyslné, přestřelené a nadsazené”, ukazuje to podle nich na absenci racionálního přístupu. Zesiluje to podle nich nedůvěru občanů ke krokům vlády.

Podnikatelům samozřejmě pomůžeme, tvrdí Babiš

Domácí

Babiše také kritizují za hrozbu lockdownem. „Nejen eventuálně uskutečněný lockdown ekonomiky a společnosti, ale i výroky o možném lockdownu z úst předsedy vlády mají v okamžiku jejich vyslovení obrovské ekonomické náklady,” napsali. Už nyní podle nich zásadním způsobem „podvazují veškerou ekonomickou aktivitu”. „Vzniká bludný kruh, který bude obtížné opustit,” dodali.

Reklama

Výběr článků

Načítám