Hlavní obsah

Na Plzeňském kraji se rozehrál koaliční ping-pong

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize v plzeňském hejtmanství pokračuje. Krajští zastupitelé ODS s podporou TOP 09 teď vyzvali piráty, aby se vrátili do koalice, kterou opustili. Ti se však, zdá se, k ničemu podobnému nechystají.

Foto: Jiří Berger, ČTK

Rašínův dům ve Škroupově ulici v Plzni, kde sídlí Krajský úřad Plzeňského kraje

Článek

Nová vyjednávání začala minulý týden. „Koalice byla úspěšná, zvládli jsme mnoho věcí. Krok pirátů byl nestandardní, nešťastný a bohužel i neslušný. Proto jsme je vyzvali, aby vzali svoje rozhodnutí zpátky,“ řekl předseda zastupitelského klubu ODS a náměstek hejtmanky pro ekonomiku, investice a majetek Pavel Karpíšek.

Ten doufá, že si společně sednou a záležitost proberou. „Je na pirátech, aby zvážili svůj unáhlený krok a postavili se ke krizi čelem. Jejich reakci očekáváme do středy,“ doplnil s tím, že vytvořili čtyřčlenný tým a oslovili i poslední koaliční stranu, což je STAN.

Podle předsedy pirátského zastupitelského klubu a náměstka hejtmanky pro sociální oblast Rudolfa Špotáka má hlavní slovo krajské fórum. Právě na něm si členové strany předminulý týden odhlasovali odchod z koalice.

Piráti končí v koalici v Plzeňském kraji. Vadí jim „kmotr“ ODS i koncert Chinaski

Domácí

„Pokud ODS nezmění ty věci, kvůli nimž jsme spolupráci rozvázali, nepředpokládám, že by členská základna rozhodla jinak,“ konstatoval.

Pirátům vadí, že se do představenstva Klatovské nemocnice dostal Roman Jurečko (ODS), jehož označují za kmotra, lobbistu a toxickou osobu. Kritizují také kumulaci uvolněných funkcí některých zastupitelů z řad občanských demokratů i způsob, jakým ODS a TOP 09 hlasují.

„Přehazujeme si míček mezi sebou“

Karpíšek se ovšem opakovaně nechal slyšet, že koaliční smlouvu neporušili, a tudíž není co měnit. „Je to takový ping-pong, kdy si přehazujeme míček mezi sebou. Uvidíme, co bude dál,“ uzavřel Špoták.

Veselo na pražském zastupitelstvu: „ODSácké“ devadesátky a Piráti jako komunisti

Domácí

Krajský šéf STAN a náměstek hejtmanky pro dopravu Pavel Čížek nedávno sdělil, že očekává odchod do opozice. Starostové se ještě před krajskými volbami domluvili s piráty, že budou postupovat stejně.

Reklama

Výběr článků

Načítám