Hlavní obsah

Piráti končí v koalici v Plzeňském kraji. Vadí jim „kmotr“ ODS i koncert Chinaski

– Plzeň • Aktualizováno

Piráti v Plzeňském kraji vypoví koaliční smlouvu. Koalici tvoří uskupení STAN + Piráti a ODS + TOP 09. Rozhodli o tom v sobotu členové Pirátské strany. Vadí jim mimo jiné Roman Jurečko v představenstvu Klatovské nemocnice.

Foto: Jiří Berger, ČTK

Rašínův dům ve Škroupově ulici v Plzni, kde sídlí Krajský úřad Plzeňského kraje.

Článek

„My toto rozhodnutí členské základny respektujeme. V nejbližší době se sejde náš zastupitelský klub a budeme jednat o dalších krocích. Jsme odhodláni dál pracovat pro občany Plzeňského kraje, ať v koalici, nebo v opozici,“ uvedl v tiskové zprávě Rudolf Špoták (Piráti), náměstek plzeňské hejtmanky.

O rozhodnutí členské základny budou Piráti informovat koaliční partnery ještě během soboty, dodal.

Náměstek hejtmanky pro ekonomiku, investice a majetek Pavel Karpíšek (ODS) v reakci na prohlášení Pirátů řekl, že o nastalé situaci budou strany jednat. ODS a TOP 09 ale podle něj koaliční smlouvu neporušily.

V podobném duchu se později vyjádřila i plzeňská hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). „Vím jen to, že Piráti vydali tiskovou zprávu. Musí nyní zasednout jejich zastupitelský klub, který bude o výsledku hlasování jednat. Jsme připraveni se sejít a o situaci jednat. V koalici nemáme jen jediného partnera, nejenom Piráty, ale i STAN. To znamená, že budeme jednat i s nimi. Myslím, že se tak stane v neděli odpoledne nebo v pondělí,“ uvedla Mauritzová.

ODS se chová, jako by jí kraj patřil

„Piráti nesouhlasí s tím, že ODS a TOP 09 si ‚na sílu‘ protlačily svého kmotra, Romana Jurečka, do představenstva Klatovské nemocnice,” uvedli Piráti v tiskové zprávě. Při jednání pirátského fóra podle nich zazněla i ostrá kritika vůči způsobu, „jakým si ODS a spřízněná TOP 09 prosazují své zájmy v radě kraje“.

„Nominace Jurečka je jen špička ledovce. Plzeňská ODS se chová, jako když jí kraj i město patří,“ uvedl plzeňský městský zastupitel Pavel Bosák (Piráti). „‚Velcí kluci‘ si v zákulisí dál jedou svoje kšefty. Jestli si myslí, že jim za kus žvance budeme ustupovat, tak se přepočítali,“ dodal Bosák s tím, že pro pirátské zastupitele kraje je hlasování krajského fóra zavazující. Koaliční smlouva vždy podléhá jeho schválení.

Koncert Chinaski jako kampaň ODS?

Mezi důvody Piráti uvedli, že si dva zastupitelé z ODS drží dvě placené funkce na plný úvazek, čímž porušují etický kodex zastupitele, a že loňský koncert skupiny Chinaski, který před volbami pořádal kraj, měla ODS zneužít pro svou kampaň za veřejné peníze.

V Plzeňském kraji vládnou od předloňského listopadu uskupení STAN + Piráti a ODS + TOP 09. V zastupitelstvu mají 25 z 45 mandátů. ODS a TOP 09 obsadily pět z devíti krajských radních včetně hejtmanky, STAN s Piráty mají čtyři křesla.

S vítězným ANO, které v předloňských krajských volbách zvítězilo s 12 mandáty, strany odmítly jednat. ODS a TOP 09, jež vytvořily koalici už před krajskými volbami, mají v zastupitelstvu 11 křesel, STAN a Piráti, kteří se spojili hned po sečtení volebních výsledků, po sedmi. SPD a ČSSD mají v zastupitelstvu po třech křeslech, KSČM dvě.

Podle Špotáka je možnost obnovení koalice ve stejném složení spíše teoretická. „Musela by být založena na jiných pravidlech,“ řekl.

Neporušili jsme ani čárku, brání se ODS

Náměstek hejtmanky Karpíšek (ODS) uvedl, že strany budou o rozhodnutí Pirátů jednat. „Ze strany Pirátů je to krok A, mají-li připravený krok B, nevíme. Teprve podle toho budeme reagovat,“ uvedl Karpíšek. Existují podle něj určité indicie, že by se Piráti mohli pokusit vytvořit koalici na jiném základě.

„Každopádně ODS a TOP 09 neporušily z koaliční smlouvy ani čárku. Dohodli jsme se, že si lidi nebudeme kádrovat, a my jsme hlasovali i pro pirátské návrhy, i když jsme k některým lidem měli výhrady. V koaliční smlouvě jsou i postupy, jak případné spory řešit, ale Piráti je nevyužili,“ prohlásil Karpíšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám