Hlavní obsah

Veselo na pražském zastupitelstvu: „ODSácké“ devadesátky a Piráti jako komunisti

Praha

Na čtvrtečním jednání pražského zastupitelstva se strhla ostrá debata o výkladu devadesátek i tom, jak blízké je srovnání komunistů s Piráty. Nerozdmýchal ji přitom nikdo jiný než jejich vlastní primátor Zdeněk Hřib, když se pustil do vlivné tváře pražské ODS Vladimíra Schmalze.

Foto: koláž s Právo

Článek

„Mám velký problém s praktikami ODS, které se tady snažíte zavádět. Už nejsou devadesátky. Je rok 2022, tak bych byl rád, abyste si uvědomili, že tohle nejde,“ rozčiloval se Hřib.

Odkazoval přitom na energetického experta ODS Schmalze, který je akcionářem Molepo Holding Ltd., jak dříve upozornilo Právo. Společnost, která vlastní areál Džbán, místní koupaliště kvůli údajnému havarijnímu stavu uzavřela.

Zavřením Džbánu chtějí vynutit zástavbu

Domácí

Podle Hřiba jde však o snahu vynutit si změnu územního plánu pro developerský projekt kolem chráněného území pražské Šárky.

„Zúčastnil se divné schůzky ohledně změny územního plánu na Praze 9, kde do toho bylo zapleteno ještě víc lidí, a měla tam zaznít žádost o úplatek ve výši 90 milionů korun,“ pokračoval primátor na adresu Schmalze, který bude podle očekávání na podzim kandidovat za koalici SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL).

SPOLU kandiduje v Praze dohromady

Domácí

Debata se ale rychle stočila k vyostřené přestřelce mezi Hřibem a zástupci pražské TOP 09 a ODS.

„Mě nepřekvapuje, že jste tu pohovořil o hrozných devadesátkách, pane primátore. Období komunismu je něco, co devadesátky výrazně předčily,“ obrátil se šéf pražské TOP 09 Jiří Pospíšil na primátora.

Kandidátka na šéfku Pirátů: Jsem přesvědčením komunistka

Domácí

„Vždycky budu vystupovat jako obhájce devadesátek, návratu ke svobodě. Chápu, že to vidíte obráceně,“ doplnil v možné narážce na slova někdejší kandidátky na šéfku Pirátů Jany Michailidu, jež prohlásila, že je vnitřním přesvědčením komunistka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Zajíček

A pražského šéfa ODS Zdeňka Zajíčka se zase dotkla zmínka o „šméčkách“ jeho strany. „Jediné, s čím vystupujete, je, že neustále říkáte, že za všechno zpětně může ODS. (…) Doteď jste nic pro Prahu neudělal,“ tepal pražského primátora.

Hřib reagoval opakováním kritiky. „Devadesátky, to je parádní seriál do televize na neděli. Ale to není ten vzor toho, jak spravovat město. (..) Dodnes řešíme nevýhodné smlouvy, dluhy z let nultých, ty splácíme ještě teď,“ trval na svém.

Pirát Michálek: Komunismus neprosazujeme

Domácí

A na jeho slova navazoval pirátský zastupitel Ladislav Kos, který nadnesl, že má 90. léta rád, neboť v nich vyrůstal. „Že bychom byli jako strana komunisté, to je opravdu přehnané,“ kroutil hlavou.

To znovu zvedlo Pospíšila, který odvětil, že Piráty srovnává s komunisty hlavně proto, že podobně jako oni systematicky negativně hovoří právě o 90. letech. „Vrátila se k moci demokracie. Nikdo z nich neříkal, že ty špatné věci tady nebyly. Byl to přerod společnosti. Ale vy tím, když období nazýváte obdobím temna, tak to děláte horší,“ vysvětloval.

Reklama

Výběr článků

Načítám