Hlavní obsah

Může nás těšit, že Klaus pojmenovává rizika jako my, zní z ODS

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila může ODS těšit, že bývalý prezident Václav Klaus upozorňuje na stejná rizika jako oni. Klaus v rozhovoru pro Novinky řekl, že občané by měli protestovat proti nečinnosti současné vlády, která zadělává na hlubokou ekonomickou krizi. Zbytek opozice se nad výzvou k burcováním davů právě od něj pousmívá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

„Může nás vlastně těšit, že pan prezident Klaus jinými slovy pojmenovává rizika, na která ODS již delší dobu upozorňuje,” reagoval na slova exprezidenta Václava Klause šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Bývalý prezident v rozhovoru pro Novinky.cz řekl, že občané by měli protestovat proti nečinnosti současné vlády, která zadělává na hlubokou ekonomickou krizi.

Je čas na vzpouru davů, burcuje exprezident Klaus

Domácí

Současný šéf ODS Petr Fiala slova zakladatele strany nechtěl komentovat. Napsal jen, že strana bude podporovat všechny, kterým záleží na svobodě a prosperitě Česka.

S Klausem naopak souhlasí další bývalý lídr ODS Mirek Topolánek. „Čtu, podtrhávám si, nesouhlasných vlnovek minimum,” uvedl na Twitteru.

Klausova výzva ke vzpouře rozzlobila ČSSD. Jako Kim Čong-un, měl by zůstat doma

Domácí

Piráti: Klaus je k smíchu

Zbytek opozice se nad Klausovými slovy spíše pozastavuje.

„Zarytý odpůrce čehokoliv občanského a neelitního pan Klaus starší bije na poplach ke vzpouře obyčejných lidi a davu? Kromě toho, že je to v jeho podání k smíchu, mě nenapadá, jak bych to dál měl komentovat,” reagoval šéf Pirátů Ivan Bartoš.

V podobném duchu se vyjádřili i lídři dalších stran. „Musím se pousmát a pozdvihnout obočí, jak Václav Klaus říkává. On, který bral jakékoliv projevy občanské společnosti za věc ohrožující systém tradičních stran, teď k podobným akcím vyzývá. Pozoruhodný posun,” uvedl lídr Starostů Vít Rakušan.

Dodal ale, že například souhlasí s tím, že zákaz vycestovat ze země skutečně ohrožuje demokratickou budoucnost.

Ne vzpoura, ale chytrá řešení

Podle šéfa poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška je za vším neschopná vláda, která svými činy nutí ke spojování lidí s odlišnými přístupy.

„Dochází ke spojování lidí, nejen z politiky, kteří to vidí a chtějí pomoci. Vláda si zahrává s trpělivostí lidí. Osobně bych v této situaci volil jinou formu protestu než demonstrace v ulicích. Nyní potřebujeme lidi, kteří dokážou sjednocovat a propojovat,” reagoval Bartošek.

Cestu vzpoury za ideální nepovažuje ani šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Vrátit se do normálnějšího fungování vyžaduje řadu opatření, jak se chovat a minimalizovat rizika. To není o vzpouře, ale chytrých postupech, ohleduplnosti k rizikovým skupinám, ale i spuštění ekonomiky, která se dusí,” uvedla Pekarová.

Reklama

Výběr článků

Načítám