Hlavní obsah

Klausova výzva ke vzpouře rozzlobila ČSSD. Jako Kim Čong-un, měl by zůstat doma

Novinky, Renáta Bohuslavová

Výzva exprezidenta Václava Klause k tomu, aby se lidé vzbouřili proti nařízením vlády, rozzlobila ministry ČSSD. Klaus se podle nich zařadil k těm, kteří bagatelizují hrozbu koronaviru, stejně jako třeba severokorejský vůdce Kim Čong-un. Jako ten, který svým věkem patří do rizikové skupiny, by podle nich měl raději zůstat doma a věnovat se globálnímu oteplování.

Foto: Novinky

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Klausův názor na urychlené rozvolnění zákazů přitom sdílí mnoho lékařů, kteří také vyzývají vládu k rychlému jednání.

Lékaři z UK vyzývají k uvolňování opatření proti koronaviru

Domácí

„Drtivá většina světových politiků bere hrozbu koronaviru vážně a naslouchá doporučení odborníků. Pak je zde malá skupina těch, kteří hrozbu bagatelizují. Jsou v ní Lukašenko (prezident Běloruska), Bolsonaro (prezident Brazílie), Kim Čong-un, Berdymuchamedov (prezident Turkmenistánu) a po dnešku i Václav Klaus,” reagoval na výzvu exprezidenta Klause s tím, aby se lidé vzbouřili, šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Klaus přitom už není aktivním politikem.

Je čas na vzpouru davů, burcuje exprezident Klaus

Domácí

Václav Klaus v rozhovoru pro Novinky uvedl, že občané by měli protestovat proti nečinnosti současné vlády, která zadělává na hlubokou ekonomickou krizi.

Maláčová: Ať zůstane raději doma

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová exprezidentovi doporučila, aby radši zůstal doma.

„Pan Klaus by si měl uvědomit, že patří do rizikové skupiny obyvatel. Doporučuji mu tedy, aby raději zůstal doma a věnoval se například další studii o globálním oteplování. Jeho prohlášení považuji za nezodpovědné,“ napsala Novinkám Maláčová.

Je to spíš snaha o pozornost, zní z ANO

Ministři za ANO tak rázní nejsou. Vyjádření exprezidenta považují spíše za snahu o pozornost.

„Pan prezident dokáže skvěle získat pozornost, takže beru výzvu jít do ulic s nadhledem, ve skutečnosti to spíše přiláká čtenáře k jeho jiným názorům, které jsou v některých směrech rozumné,” reagoval ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce Jana Maláčová a ministr vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD)

Ministryně financí Alena Schillerová dodala, že situace není jednoduchá, ale pokud se budou všichni vládními nařízeními řídit, stav nebude trvat dlouho. „Děláme maximum, abychom naší zemi pomohli se vyrovnat se zdravotními a hospodářskými následky současné krize. Zdraví občanů je pro nás na prvním místě. Už teď pozorujeme, že jsou zavedená opatření účinná,” napsala Novinkám.

Jako výzvu k názorové vzpouře vnímá Klausova slova šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Pan Klaus podle mě vyzývá k ‚názorové‘ vzpouře a diskusi. To považuji za zcela legitimní. Nicméně si myslím, že vlastně není s vládou v názorovém střetu. Všichni máme zájem s omezeními skončit co nejdříve a vrátit společenský život do normálu,” uvedl Vondráček.

Reklama

Výběr článků

Načítám