Hlavní obsah

Kvůli sňatkům gayů lidovci vládu nepovalí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koaliční špičky se dohodly, že hlasování o návrhu na uzákonění manželství stejnopohlavních bude nezávazné, tudíž nebude vnímáno jako porušení koaliční smlouvy. Přistoupili na to i lidovci, jejichž šéf Marian Jurečka ještě před volbami proklamoval, že si nedovede představit, že by byl ve vládě, která by něco podobného schválila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Vedli jsme o tom debatu i před volbami a řekli, že toto je jedna ze specifických záležitostí, kdy je opravdu klíčová otázka výhrady svědomí každého poslance, takže když takový návrh přijde a bude podepsán i některými zástupci klubů vládní koalice, tak to nebudeme chápat jako porušení koaliční smlouvy,“ řekl idnes.cz Jurečka po jednání koaličních špiček minulý týden.

Ještě v září před volbami přitom na Twitteru napsal: „Já si neumím představit, že by KDU-ČSL byla ve vládě a vládní koaliční většina něco takového prohlasovala. V ten okamžik by vládní koalice skončila.“ Výrok pak mírnil tím, že je třeba najít společnou řeč a vyhrát volby v rámci pěti stran.

Malta je v Evropě nejvstřícnější k sexuálním menšinám. Česko pohořelo

Cestování

Lidovci v minulém období naopak navrhli do Ústavy výslovně zakotvit, že manželství tvoří muž a žena. Homosexuálové mají v Česku už 16 let právo na registrované partnerství.

Šéf poslanců ODS Marek Benda Právu potvrdil, že hlasování o manželstvích gayů a leseb bude nezávazné.

Zrovnoprávnění homosexuálních partnerů prosazují dlouhodobě piráti a STAN, kteří to měli ve společném volebním programu. „Lidé mají mít stejná práva a povinnosti. Vnímá to tak i velká část veřejnosti,“ napsala Právu místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (piráti).

K návrhu se hodlá podepsat i šéfka TOP 09 Markéta Adamová. Podporu měl v minulém volebním období i u části ANO. Richterová připustila, že se ve Sněmovně kvůli návrhu strhne bouřlivá debata a obstrukce.

To si myslí i šéf lidoveckého klubu Marek Výborný. „V době, kdy tady dramaticky rostou ceny potravin, energií, kdy řešíme uprchlickou krizi, tak nerozumím tomu, proč vést tyto války. Pokud bude návrh podán, tak s vysokou mírou pravděpodobnosti nebude nikdy v tomto volebním období projednán,“ řekl Právu.

V Alabamě prošel zákon kriminalizující změny pohlaví u dospívajících

Zahraniční

Podle místopředsedy klubu ANO Aleše Juchelky můžou být návrhu nakloněni poslanci hnutí z 50 procent. Podle dalšího místopředsedy klubu ANO Patrika Nachera by měl větší podporu starší návrh, aby se nejednalo o manželství gayů, ale o partnerství, avšak s tím, že jejich pozice by se zrovnoprávnila.

Proti zrovnoprávnění homosexuálních párů se v minulosti vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS). Naproti tomu třeba ministr kultury Martin Baxa (ODS) byl pro. „Osobně sňatky stejnopohlavních párů podporuju. Respektuju ale, že to někdo vidí jinak. ODS je prostě velká strana a to samé platí i pro koalici Spolu,“ napsal na sítích.

Jak ale sdělil Právu Benda, významný počet členů klubu občanských demokratů pro daný návrh nebude.

Výběr článků

Načítám