Hlavní obsah

V Alabamě prošel zákon kriminalizující změny pohlaví u dospívajících

Alabamští zákonodárci ve čtvrtek schválili zákon kriminalizující změny pohlaví trans lidí v mladistvém věku. Za předepsání hormonů a provádění zákroků v rámci tzv. tranzice (tedy operativní změny pohlaví) u mladistvých do 19 let může doktorům hrozit až deset let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zákon už platí, podepsala jej republikánská guvernérka Kay Ivey. I v dalších amerických státech Republikáni prosazují zákony namířené proti LGBTQ komunitě, například na Floridě se o ní nesmí vyučovat na školách.

Zákon schválili ve čtvrtek alabamští zákonodárci poměrem hlasů 66 ku 28 zákon s názvem Vulnerable Child Compassion and Protection Act (Zákon o soucitu a ochraně zranitelných dětí). Za předepisování hormonů trans dospívajícím do 19 let a provádění operací na změnu pohlaví lékařům může hrozit až deset let vězení. Školský personál také musí rodiče informovat o identitě trans dětí, pokud by před rodiči tento fakt tajily.

Evropský soud odmítl stížnost na pekaře, kteří odmítli upéct dort s nápisem podporujícím svatby gayů

Evropa

Alabama v ostatních zákonech též zakázala, aby trans studenti mohli používat toalety v souladu s jejich genderovou identitou, a výuku o genderu a sexuální orientaci do páté třídy základních škol.

Jeden z předkladatelů zákona zakazujícího tranzice, reprezentant Wes Allen, argumentoval, že mladiství trans lidé nejsou dostatečně staří na rozhodování o léčbě na změnu pohlaví. „Jejich mozky nejsou vyvinuté na činění dlouhodobých rozhodnutí o tom, co tyto léky a operace provedou s jejich těly,“ řekl Allen k zákonu.

Gayové a lesbičky jsou proočkovanější než heterosexuálové, zjistila americká studie

Zahraniční

Obhájci zákona tvrdí, že se zaměřuje na ochranu dětí. „Nezletilí a často i jejich rodiče nejsou schopní pochopit a zcela vyhodnotit riziko a důsledky zahrnující trvalou sterilitu, která vyplývá z použití hormonů a operativních zákroků,“ píše se v zákonu.

Reprezentant Neil Rafferty, který se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci, krok Republikánů odsoudil. „Tohle je špatně,“ řekl před hlasováním. „Všichni tady sedíte a stavíte kampaň na tom, že rodina je základ naší země. ... Ale tento zákon to úplně podkopává. Úplně podkopává rodinná a zdravotní práva a přístup k zdravotní péči.“

Předseda alabamské Demokratické strany Chris England uvedl, že tento zákon cílí na už tak zranitelné děti a v podstatě jim říká, že v Alabamě nejsou vítány. „Tohle je o nahnání politických bodů a využívání dětí jako obětních beránků,“ citovala stanice CBS Englanda.

Lesbický polibek na obrazovkách pobouřil slovenského biskupa

Evropa

K hlasování se vyjádřila i mluvčí Bílého domu Jen Psakiová, podle níž americké Ministerstvo spravedlnosti varovalo státy, že takové zákony můžou odporovat Ústavě a federálním zákonům. „Dnešní hlasování v Alabamě jen umožní ubližovat dětem,“ sdělila mluvčí novinářům.

Podobné kroky zamířené vůči LGBTQ komunitě činí Republikáni i v dalších amerických státech, kterým vládnou. Arkansas minulý rok prosadil podobný zákon zakazující tranzice, soudy ho však pozastavily.

V březnu floridský guvernér Ron DeSantis podepsal zákon zakazující výuku o neheterosexuální orientaci na školách. V únoru guvernér Texasu Gregg Abbot nařídil úřadům, aby vyšetřovaly rodiče trans dětí za zneužívání kvůli léčbě související s tranzicí. Republikáni bojem proti LGBTQ komunitě apelují na konzervativní voliče.

Reklama

Výběr článků

Načítám