Hlavní obsah

Malta je v Evropě nejvstřícnější k sexuálním menšinám. Česko pohořelo

Malta, Dánsko či Belgie. To jsou státy, které se v Evropě nejpřívětivěji staví k obyvatelům či turistům s menšinovou sexuální orientací. Vyplývá to ze zprávy, kterou publikovala organizace ILGA, částečně financovaná Evropskou unií. Ta hodnotila například antidiskriminační zákony nebo zastoupení menšin ve veřejném životě. Česko si moc dobře nevedlo.

Foto: Profimedia.cz

Malta dosáhla nejlepšího skóre.

Článek

Středomořská Malta si v celkovém hodnocení vysloužila 92 procent ze 100, na vrcholu žebříčku se drží už sedmý rok v řadě. Souostroví je přitom silně nábožensky založené, ke křesťanství se hlásí asi 98 procent obyvatel. Země si nicméně dobře vedla prakticky ve všech hodnocených aspektech, má například přísné antidiskriminační zákony a panuje tam i rovnost.

Češi jsou osmnáctým nejšťastnějším národem. Finové opět první

Cestování

Na druhém místě, avšak se značně nižším skóre, se umístilo Dánsko se ziskem 73,78 procenta. Třetí je Belgie s 71,51 procenta, čtvrté Norsko si připsalo 68,30 procenta a páté Lucembursko 68,03. Poměrně dobré výsledky vykázaly také Švédsko, Francie, Černá Hora, Island, Portugalsko či Španělsko.

Foto: ILGA

Mapa ukazuje, které státy jsou nejvstřícnější k sexuálním menšinám.

Pozice ve středu pak zaujímají Velká Británie, Německo, Irsko či Řecko. Pod 50 body jsou mimo jiné Rakousko, Chorvatsko, Slovensko či Maďarsko. Ještě níž než poslední dva zmíněné národy, se umístila Česká republika, která získala pouhých 25,76 bodu. Hůře si však vedla ještě celá řada zemí, včetně Itálie, Litvy a Lotyšska či Moldavska.

Nejhůře dopadl Ázerbájdžán

Prakticky nejnižší pozice zaujímají Ukrajina, Bělorusko či Polsko, organizace ILGA do žebříčku zahrnula také částečně evropské Rusko a Turecko nebo Arménii a Ázerbájdžán, který skončil se ziskem 2,41 bodu na zcela posledním místě. Ačkoli tam homosexualita není zakázána, neexistují tam prakticky žádné antidiskriminační zákony a povolena je i takzvaná konverzní terapie.

„Úpravy našich kritérii znesnadňují meziroční srovnávání, ale jedna věc je jasná — země, které rozšiřují svou legislativu, se v žebříčku posouvají výše,“ okomentovala organizace ILGA hodnocení. Dodala, že nejdramatičtější propad zaznamenalo Spojené království, které se nikterak neposunulo v narovnávání práv pro lidi s menšinovou sexuální orientací či odlišnou genderovou identitou.

Středomořský ostrov projedete za hodinu. Nudit se ale nebudete

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám