Hlavní obsah

Klouzavý mandát shodili senátoři pod stůl. Návrh byl podle nich špatně připravený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zavedení klouzavého mandátu pro ministry z řad poslanců Senát ve středu zamítl. Možnost členů vlády předat poslanecký mandát dočasně náhradníkům tak nyní poslaneckou ústavní novelou uzákoněna nebude.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Jednací sál Senátu.

Článek

Senátorům vadila třeba navrhovaná dobrovolnost. „Řešením by mohl být povinný přechod poslaneckého mandátu,” uvedl například senátní zpravodaj předlohy Zdeněk Hraba (STAN).

„Zákon se nepodařilo úplně dobře připravit,“ zkritizovala již dopoledne také senátorka za KDU-ČSL Anna Hubáčková.

Senátoři zmrazení platů politiků zřejmě neschválí

Domácí

Podle ní by klub lidovců novelu schválil, pokud by se týkala již nyní zvolených poslanců. „Nyní stojí za to návrh připravit znovu a lépe,“ doplnila.

„Měli bychom hledat cesty, jak toho správně docílit. Kolika důležitých jednání se ministr nezúčastnil jen proto, že se například Sněmovna prodlužovala proti původnímu programu?“ tázal se řečnicky senátorů lidovecký senátor Jiří Čunek.

Piráti v pasti. Kumulaci funkcí už nevylučují

Domácí

Senátor Michael Canov (SLK) zase upozornil na to, že zatímco poslanci skládají slib podle ústavy, náhradníci by skládali slib podle zákona o sněmovním jednacím řádu. Vyvstala by tak podle něj otázka, zda by tito členové dolní komory mohli hlasovat o ústavních zákonech. „Podle mého názoru je tenhle návrh legislativní zmetek,“ prohlásil.

Pro zamítnutí poslanecké ústavní novely hlasovalo v souladu s doporučením výborů 52 ze 71 přítomných senátorů.

Další Piráti mají smůlu. Na klouzavé mandáty nedosáhnou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám