Hlavní obsah

Piráti v pasti. Kumulaci funkcí už nevylučují

Marie Königová, Naďa Adamičková, Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Piráti se po volbách dostali do pasti, ze které se nyní snaží vyklouznout. Jde o souběh funkcí, který často kritizovali. Čtveřice pirátských poslanců, kteří prošli do Sněmovny v koalici se STAN, řeší, zda se mají dobrovolně vzdát poslaneckého mandátu v případě, že někdo z nich usedne do ministerské funkce, anebo si obě křesla ponechají.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda pirátů Ivan Bartoš a předseda STAN Vít Rakušan

Článek

Piráti před volbami argumentovali, že ministři mají mít dostatek času pro výkon své funkce a pracovní povinnosti nesmějí zanedbávat. Ivan Bartoš a Olga Richterová se však po očekávaném přestupu do vlády odejít ze Sněmovny zjevně nechystají.

Za šéfa strany Bartoše by totiž jako náhradník přišel zástupce STAN, který by tak rozšířil klub Starostů na 34 poslanců, zatímco Piráti by oslabili na tři poslance.

Křeslo po Bartošovi na Ústecku by obsadila starostka Trmic Jana Oubrechtová za STAN.

Pokud by se mandátu sama vzdala, nastoupil by další náhradník ze STAN Milan Šťovíček. Teprve poté, co by se i ten mandátu vzdal, přišla by na řadu Pirátka, a to Kateřina Stojanová.

Další Piráti mají smůlu. Na klouzavé mandáty nedosáhnou

Domácí

Za Olgu Richterovou, která možná bude šéfovat ministerstvu práce a sociálních věcí, by do Sněmovny nastoupila pirátská náhradnice Eva Tylová, místostarostka Prahy 12.

Jen částečně by mohl Pirátům pomoci zákon o klouzavém mandátu, který umožňuje odchod poslance do vlády, při kterém dočasně a dobrovolně předá mandát náhradníkovi, a umožňuje i návrat do Sněmovny.

Internet je naše moře. Jak Piráti plují českou politikou

Volby

Podle současného zákona se poslanec po vzdání se mandátu vrátit už nemůže. To ale nic nemění na tom, že po Bartošovi následuje na kandidátce náhradník ze STAN.

„Zákon o klouzavém mandátu jsme v minulosti dlouhodobě prosazovali a prosazujeme ho samozřejmě i nadále,“ odpověděl v pondělí Bartoš na dotaz Práva, zda se v případě jmenování ministry vzdají Piráti poslaneckého mandátu.

Vyhnul se tak otázce, co se stane v případě, že klouzavý mandát platit ještě nebude.

Piráti jsou v kleštích. Pomůže jim účast ve vládě i „trafiky“, míní politologové

Parlamentní volby

Podle Bartoše ale Piráti udělají maximum, aby zákon platil co nejdříve již pro chystanou vládu. „Jakmile bude platný, samozřejmě se jím budeme řídit,“ řekl Bartoš.

Pokud by ale měl zákon platit už pro toto volební období, znamenalo by to, že nová vládní koalice by musela připravit a schválit zákon v novém znění.

Rakušan: Piráti nemusejí mít strach

„My samozřejmě budeme apelovat na to, že by se lidé měli věnovat jedné práci naplno, je to vždycky lepší,“ řekl minulý týden v médiích předseda STAN Vít Rakušan.

Přednostní hlasy: Jak funguje kroužkování v jednotlivých českých volbách

Volby

V případě, že by se pirátští poslanci vzdali mandátu bez platnosti zákona o klouzavém mandátu, by podle něj projevili Starostové velkorysost.

„Piráti nemusejí mít strach, určitě bychom to byli schopni vyřešit tak, aby tam byl pirátský zástupce,“ řekl Rakušan v narážce na náhradníky za STAN.

Piráti se na fóru dohadují o vstupu do vlády. Sebevražda, nepotřebují nás, zaznívá

Parlamentní volby

„Uvidíme, jak se k tomu postaví, nutit je já osobně nebudu,“ řekl v pondělí Právu k případnému odchodu pirátských adeptů ze Sněmovny jeden z vyjednavačů STAN, předseda poslanecké frakce Jan Farský.

Zákon o klouzavém mandátu leží v Senátu, který by ho měl projednat 26. října, tedy ještě před vznikem nové vlády a ustavení nové Sněmovny.

I tak by ale platil až pro příští Sněmovnu, která vznikne po dalších volbách. Byla by tedy nutná blesková novela, aby se úprava týkala už současné Sněmovny. Nebo Senát může zákon shodit hned a může se rozjet nová úprava.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Anketa

Vadí vám souběh funkcí, když je ministr současně poslancem?
Ano
87,6 %
Ne
12,4 %
Celkem hlasovalo 21705 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám