Hlavní obsah

Další Piráti mají smůlu. Na klouzavé mandáty nedosáhnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač schválení klouzavých mandátů pro ministry z řad poslanců leží před branami Senátu, letošních kandidátů do parlamentních voleb se týkat nebude. V přechodném ustanovení se uvádí, že novelu Ústavy lze použít až na poslance, kteří budou zvoleni pro nadcházející volební období. Obzvláště nepříjemná je situace pro Piráty, kteří s návrhem přišli.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

Podle pirátské novely Ústavy, kterou v červnu schválila Sněmovna, by členové vlády do budoucna mohli dobrovolně předat poslanecký mandát náhradníkům, dokud by měli angažmá v kabinetu. Dále by tak seděli ve Sněmovně, ovšem ve vládní lavici a bez možnosti hlasovat.

„Dostal by mandát ten, který je další v pořadí (kandidátní listiny koalice v daném kraji), bez ohledu na to, za který subjekt kandidoval,“ uvedl pro Novinky jeden z předkladatelů tisku, Jan Farský (STAN).

Poslanci schválili zavedení klouzavého mandátu

Domácí

Dodatečný háček

Z přechodného ustanovení novely nicméně dále vyplývá, že se poprvé použije na poslance zvolené ve volbách konaných po dni nabytí účinnosti daného ústavního zákona.

V praxi to znamená, že pokud by návrh nakonec schválila také horní komora a podepsal prezident, současného volebního období se již nedotkne. „Týkalo by se to až poslanců zvolených v dalších řádných či mimořádných volbách,“ potvrdil Farský.

Piráti jsou v kleštích. Pomůže jim účast ve vládě i „trafiky“, míní politologové

Parlamentní volby

Pirátská čtyřka

V souvislosti s volebním debaklem Pirátů, kteří v říjnových volbách obhájili pouze čtyři z dosavadních 22 křesel, se mluvilo o tom, že by úprava mohla pomoci „zaměstnat” právě více jejich členů.

Bartoš: Většina voličů byla s koalicí Pirátů a STAN spokojená

Parlamentní volby

Kdyby byl návrh již účinný a šéf Pirátů Ivan Bartoš či jejich první místopředsedkyně Olga Richterová se ujali v dojednávané vládě Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirSTAN některého z ministerstev, mohli by podle něj přenechat místo neúspěšným kandidátům.

Poslanecká sněmovna: Jak funguje dolní komora Parlamentu České republiky

Parlamentní volby

Z dat Českého statického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že se na místě první náhradnice Richterové nachází pirátská místostarostka Prahy 12 Eva Tylová. Odchod Bartoše by ale dále posílil poslanecký klub STAN o starostku ústeckých Trmic Janu Oubrechtovou.

Další šance 

Nezvolení kandidáti mají ale ještě další možnosti, jak nakonec do poslaneckého křesla usednout.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

V případě, že se jeden z poslanců rozhodne, že složí mandát, či když jeho mandát skončí automaticky podle zákona na základě neslučitelnosti funkcí, zastoupí ho rovněž další z kandidátní listiny v příslušném kraji, kde byl poslanec zvolen.

Reklama

Výběr článků

Načítám