Hlavní obsah

Senátoři zmrazení platů politiků zřejmě neschválí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři zřejmě odmítnou zmrazení platů politiků, jak schválila Sněmovna krátce před volbami. Podle některých je návrh populistický.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Jednací sál Senátu.

Článek

„Diskutovali jsme o tom dlouho dopředu. Celým klubem zaznívalo, že to byl mistrný tah pana premiéra, schválit to před volbami. Shodujeme se ale, že to je vrchol populismu,“ prohlásil senátor ODS Zdeněk Nytra. Babiš zmrazení platů politiků navrhl.

Sněmovna schválila zmrazení platů politiků

Domácí

Podobně to vidí i senátor za hnutí STAN Petr Holeček. „Je to krédo končící vlády, že se navrhuje zmenšení platů ústavních činitelů. Je to nestandardní a nelogický krok, jedná se spíše o populistický krok,“ prohlásil.

„Většina klubu bude hlasovat pro zamítnutí návrhu,“ doplnil.

Vláda: Ušetří to 

Zamítnout zmrazení platů politiků navrhl i senátní výbor. Horní komora by o návrhu měla rozhodnout v úterý či ve středu. Záležet bude na tom, jak rychle bude probíhat projednávání dalších novel.

Vláda naopak návrh hájí tím, že by tak stát ušetřil zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

Vláda schválila zmrazení platů politiků

Domácí

Platy ústavních činitelů byly kvůli zmírnění dopadů koronavirové epidemie na státní rozpočet zmrazeny už pro letošní rok. Pokud novela nebude přijata, zvýší se o šest procent.

Klouzavý mandát

Kromě toho mají senátoři rozhodnout ještě o klouzavém mandátu. Ten počítá s tím, že by za poslance, kteří jsou členy vlády, mohl na dobu jejich působení v kabinetu nastoupit do Sněmovny náhradník.

Ani tato změna ale Senátem zřejmě neprojde. „Zákon se nepodařilo úplně dobře připravit,“ uvedla například senátorka za KDU-ČSL Anna Hubáčková.

Podle ní by klub lidovců novelu schválil, pokud by se týkala již nyní zvolených poslanců. „Nyní stojí za to, návrh připravit znovu a lépe,“ doplnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám