Hlavní obsah

Klesáme pomalu, nejlepší regiony si dokonce pohoršily

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný týdenní počet nakažených na 100 000 lidí, který je pro vládu momentálně ústředním kritériem pro rozvolňování, zvolna klesá. Za poslední týden se celorepublikově ze 163 dostal na 134 případů. Podobně razantní poklesy, které jsme zažili v minulých týdnech, již čekat nelze.

Článek

Razanci poklesu šíření nákazy v minulých týdnech umožnila vysoká srovnávací čísla v úvodu dubna, kdy sedmidenní průměr na 100 000 lidí činil kolem 345 případů.

Jestliže 4. dubna byla hodnota 346 pomyslnou startovací čarou, o dva dny později 6. dubna již týdenní průměr poklesl na 266 případů na 100 000 lidí. Ačkoliv před polovinou měsíce čísla ještě krátce vzrostla, od 13. dubna jsme svědky setrvalého poklesu.

Otevřete školy a neimprovizujte, doporučil MeSES vládě

Domácí

Jak minulý týden predikovala expertní skupina MeSES, na hranici 100 případů na 100 000 obyvatel bychom se mohli dostat kolem 10. května.

Stejní odborníci rovněž zdůvodnili, proč je nynější pokles čísel pomalý.

„Relativně pomalý pokles epidemie je mimo jiné důsledkem nepřijetí intenzivnějších opatření ve firmách a v průmyslu v období Velikonoc,“ připomněli experti s tím, že na toto riziko upozorňovali.

Navzdory tomu, že celorepublikově čísla klesají, v některých regionech čísla opět mírně stoupají. Karlovarský kraj, který minulý týden v úterý vykazoval průměr 39 případů na 100 000 lidí, aktuálně ukazuje 54 případů.

Mírně lépe na tom ve stejné době byl i další z krajů, které jako první mohly minulý týden otevřít školky pro všechny děti. V Královéhradeckém kraji se číslo zvedlo z úterního průměru 52 na aktuálních 56 případů.

Dušek: Zlínský kraj se jako jediný nechová podle modelu

Domácí

Oproti tomu ve Zlínském kraji, kde evidovali minulé úterý v týdenním průměru na 100 000 lidí 252 případů, se situace začala zlepšovat a momentálně je to již „jen“ 202 případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám