Hlavní obsah

Dušek: Zlínský kraj se jako jediný nechová podle modelu

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákaza koronavirem se přesunula na východ země. Nejlepší situace je na Karlovarsku, nejvyšší čísla se naopak drží ve Zlínském kraji. Počty pacientů na jednotkách intenzivní péče jsou tam stále vysoké, řekl ve středu poslancům sněmovního výboru pro zdravotnictví šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

„Je to jediný region, který se nechová podle modelu a spíš osciluje s pacienty na JIP ve vysokých číslech,“ řekl poslancům Dušek.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo ve Zlínském kraji ve středu volných pouze 24 procent kapacity lůžek s umělou plicní ventilací.

Týdenní průměr nakažených na 100 tisíc obyvatel je ve Zlínském kraji 233, přitom průměr pro celou ČR je 146. Čísla jsou platná ke středě 28. dubna.

ON-LINE: Přibylo 2483 nově nakažených

Zahraniční

Na rozdíly mezi kraji a zejména okresy se bude nutné podle Duška zaměřit a orientovat se přímo na ohniska a komunitní šíření. „Selektivním přístupem nemyslím, že se zavřou v jednom okrese obchody. To nemá žádný smysl,“ řekl Dušek na sněmovním zdravotním výboru.

Nákaza zcela nezmizí

Počty hospitalizovaných klesají, zejména u skupiny 65+. Momentálně leží v nemocnicích 2966 nakažených, z toho 622 ve vážném stavu. Před týdnem bylo v těžkém stavu 871 pacientů.

Tři tisíce hospitalizovaných byly často připomínaným mezníkem, s nímž politici operovali v souvislosti s možností zásadnějšího rozvolnění. To se ale nekoná.

Hospitalizovaných je už pod 3000. Slibované zásadní změny ale čekat nelze

Domácí

Situace se podle Duška rychle zlepšuje díky vakcinaci. „Budeme velmi rychle směřovat k méně než dvěma tisícům hospitalizací na lůžku v jeden okamžik, což je poměrně dobrá zpráva,“ dodal Dušek.

Na Slovensku začínají hrát divadla

Koronavirus

Na útlum nákazy ukazuje i podíl pozitivních testů. Podíl pozitivních záchytů koronaviru ve firmách se podle průzkumů Svazu průmyslu a dopravy postupně snižuje, od začátku března do půlky dubna klesl z 0,77 procenta na 0,17 procenta. Pokračuje i testování ve školách, kde činí záchyty u dětí i pedagogů kolem 50 záchytů na 100 tisíc vyšetřených. Podle ministra se s pravidelným testováním počítá do konce května.

Reklama

Výběr článků

Načítám