Hlavní obsah

Kde to jde, roušku sundejte, radí dermatolog

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když v pondělí padla plošná povinnost nošení roušek venku na ulici, mnozí si je na obličejích nechávají. Může to být opatrnost nebo zvyk, jednoznačně to ale neprospívá naší tváři. Známý český dermatolog Petr Arenberger proto radí: „Kde to není třeba, roušku nenosit.“

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Dívky s rouškami na obličejích se fotografují 24. května 2020 na Karlově mostě v Praze.

Článek

Preference lidí k jednorázovým rouškám a těm možná slušivějším textilním je vcelku vyrovnaná. Dermatolog a ředitel FN Královské Vinohrady Arenberger doporučuje spíš ty lékařské, zvláště pokud se objeví kožní problém.

„Nejlépe je nosit originální roušky, jednorázové. U textilních roušek je důležité, aby byly z prodyšného materiálu, vzdušnější tkaniny, v níž se kůže tolik nezapařuje. A důležité je také, aby na nich nezůstávaly zbytky saponátů. A samozřejmě střídat, alespoň dvakrát třikrát za den,“ radí.

Záchranářka připomněla hejtmance chybějící roušky, kraj podal trestní oznámení

Domácí

Tím, jak zvlhne, mohou se objevit nejen kožní problémy, ale také samozřejmě ztrácí ochrannou účinnost. „Když už domácí textilní roušky, tak pozor na to, aby nebyly ze syntetických materiálů,“ dodává Arenberger.

I proto ordinace dermatologů už přes dva měsíce řeší návaly pacientů s kožními onemocněními. A i když lidé sáhnou po jednorázových ústenkách, nemají zaručeno, že se jim kožní potíže vyhnou.

„Hlavní problém nevidím v tkanině, ale v tom, jak moc se jednotlivci zahřívá kůže. U zpocené a zahřáté kůže se může objevovat akné, opary, začervenalé koutky, u diabetiků kvasinkové infekce,“ řekl.

Lidé roušky venku hromadně nesundali

Domácí

„Často léčíme obličejovou dermatitidu, zarudnutí obličeje doprovázené pálením kůže, pupínky či otokem obličeje. A s tím, jak se bude oteplovat, kůže se bude více prohřívat a dráždit,“ uvádí přední český dermatolog.

Proto by podle něj měli lidé využít rozvolnění povinnosti plošného nošení ochrany obličeje, zvláště ti, kterým ochrana může spíš ublížit než pomoci. „Kdo trpí kožními potížemi, doporučuji střídat roušky, nenechávat je zvlhnout a na ulici sundat. Mít ji třeba připravenou na krku, když budou vstupovat do MHD nebo budov, ale nenosit ji trvale, když to není nutné. Lidé bez potíží ji samozřejmě mohou nosit stále,“ dodává lékař.

Stačí se zpotit 

„Samozřejmě jsme se během posledních měsíců, kdy bylo povinné nošení roušek, setkali se zvýšeným počtem pacientů, kteří hlásili dermatologické problémy. U těch, kteří na tato onemocnění běžně trpí, se to ještě výrazně zhoršilo. Jakmile došlo k zapocení například při sportu, objevily se kožní potíže. I já sám vím, že mi stačí cesta do kopce a zapotím se v ní,“ potvrzuje doktor Arenberger. Další boj pak svádějí také muži, kteří roušku nasazují na čerstvě oholenou tvář nebo se naopak potí mezi vousy.

Lidem, kterým se už na obličeji objevily pupínky, opary nebo ještě vážnější kožní onemocnění a zároveň si nemohou dovolit nechat kůži odpočinout a i nadále musí denně roušku nasazovat, lze i tak pomoci.

Velké uvolňování. Učitelka nás nemohla udržet, museli jsme se obejmout, líčila žačka

Koronavirus

„Když už se někomu dermatologické obtíže objeví, dá se to samozřejmě řešit, aniž by musel zcela roušku odložit. Je třeba problém zkonzultovat s lékařem, nasadit správnou léčbu, léčivý přípravek nanést, nechat vsáknout a poté roušku nasadit,“ dodal dermatolog.

„Ničemu to nevadí. Dokonce při léčbě kortikoidními preparáty v momentě, kdy se místo zakryje rouškou, snadněji prostředek proniká do kůže, takže je účinnější, a lékaři by měli volit o něco slabší preparáty,“ řekl Petr Arenberger.

Reklama

Výběr článků

Načítám