Hlavní obsah

Záchranářka připomněla hejtmance chybějící roušky, kraj podal trestní oznámení

Když se záchranářka Veronika Brožová obrátila v otevřeném dopise na středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO) kvůli téměř totální absenci ochranných pomůcek na svém pracovišti, patrně nečekala, že hejtmanství zareaguje trestním oznámením a „případem” se začne zabývat policejní odbor boje proti extremismu a terorismu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslava Pokorná Jermanová

Článek

Záchranářka svým dopisem reagovala na neutěšenou situaci stran dostupnosti ochranných pomůcek na boj proti epidemii koronaviru v situaci, kdy hejtmanka označila zdravotníky za nejohroženější skupinu, kterou je potřeba chránit. Dopis Brožové následně zveřejnil lokální server Náš region a informovala o něm i další média.

Záchranářka se následně od nadřízených dozvěděla, že se provinila proti pracovním předpisům.

Jak upozornil pořad Reportéři ČT, kraj označil článek popisující nedostatek ochranných pomůcek za lživý a šířící poplašnou zprávu a podal trestní oznámení. Na koho přesně směřuje, hejtmanka a radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) odmítli sdělit.

Ten dělá to a ten zas tohle. A stát jen kouká. Češi si šijí a rozvážejí roušky

Koronavirus

Brožová psala dopis v době, kdy vláda sice rozhodla o povinném nošení roušek, ty však lidem nezajistila, ale nechala na občanech, aby si je opatřili, případně vyrobili svépomocí, v čemž jim byla nápomocna toliko otevřením textilních galanterií.

„Na našem stanovišti máme v tento okamžik jeden, ano jeden respirátor a tři balíčky kompletních ochranných pomůcek k infekčnímu pacientovi. To shledávám jako nedostatečné. Obyčejné chirurgické roušky máme z vlastních zdrojů, koupené ještě před obdobím klasické chřipky, a to v omezeném množství. Ani ty nám naše organizace neposkytla. Nejsme nijak chráněni. V době, kdy bychom ke každému pacientovi měli jet s respirátorem. Protože pokud se nakazíme, tak kdo bude, paní hejtmanko, zajišťovat urgentní péči ve vašem kraji?” tázala se záchranářka hejtmanky.

Dodávky ochranných pomůcek v dostatečném množství se podařilo zajistit až později.

Reklama

Výběr článků

Načítám