Hlavní obsah

Jsou to hausnumera, tvrdí o covidu poslanec STAN. Rakušan se za něj omlouvá

Novinky, Dominika Jeřábková

Poslanec hnutí STAN Petr Pávek, který je členem sněmovního výboru pro zdravotnictví, označil zveřejňované počty lidí nově nakažených koronavirem za „hausnumera“ s tím, že se média snaží pouze o senzaci. Některá jeho vyjádření mezitím začaly šířit i dezinformační weby. Šéf hnutí Vít Rakušan se od jeho výroků distancoval a omluvil se za ně.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Poslanec STAN Petr Pávek

Článek

„Je to podle mě kampaň, která má za úkol strašit a z hlediska médií možná přinášet senzaci. Ta čísla nemohou sedět. Sedí mi informace o tom, kolik lidí je hospitalizováno a v intenzivní péči. To jsou pro mě tvrdá čísla,“ řekl serveru iRozhlas. Obratem přitom dodal, že ani tato čísla „úplně nesedí“.

Protiroušková demonstrace: 144 zadržených, 20 zraněných policistů

Krimi

Pávek v neděli zveřejnil na sociální sít příspěvek k nedělní bitce mezi lidmi, kteří demontrovali proti vládním opatřením proti koronaviru, a policií. Postup státních orgánů mu prý připomínal 17. listopad 1989 i další momenty z 80. let, kdy „pořádkové síly vyšlou v převleku provokatéry“.

Policista v civilu z videa ze Staroměstského náměstí byl z antikonfliktního týmu

Krimi

V rozhovoru ale připustil, že přímý důkaz, že policie nyní takto postupovala, nemá.  I samotná videa z akce mohla být zmanipulovaná. Přirovnání k roku 1989 mezitím sdílel i server Sputnik, který je označován jako dezinformační. Pávek řekl, že je mu to jedno.

„Mladí na covid neumírají” 

Jak dále uvedl, nevěří ani tomu, že by mohlo mít onemocnění fatální scénář u mladých lidí. „Všichni umíráme a všichni na něco umíráme. Není to přece tak, že dokud nebyl covid, tak jsme neměli žádná úmrtí. Podle tvrdých dat počet úmrtí dokonce poklesl,“ podotkl Pávek. Přitom zmínil, že mu na covid pravděpodobně zemřel vlastní otec, který ale trpěl dalšími nemocemi.

Opozice: S vládou zúčtujeme později

Domácí

Na Pávkova slova reagoval i předseda STAN Rakušan, který příslíbil, že se bude záležitosí zabývat.

„Je to osobní názor poslance Petra Pávka, který nemá nic společného s mým názorem ani postojem hnutí STAN. Odsuzuji veřejné šíření dezinformací i zlehčování situace, ve které se naše země nyní nachází. Za poslance Pávka se omlouvám a věc budu řešit,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám