Hlavní obsah

Policista v civilu z videa ze Staroměstského náměstí byl z antikonfliktního týmu

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Muž v civilu zachycený na videu z nedělní demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze, nebyl podle policie provokatér, jak tvrdí autor záznamu, ale člen antikonfliktního týmu. Video z demonstrace, která se zvrhla v bitvu hooligans s policií, se šíří na Facebooku. Je na něm vidět muž v civilu, jak nastoupí do vozidla policie a odjede.

Policejní složky zasahují proti demonstrantůmVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Na záznamu je vidět hradba z těžkooděnců připravená na okraji náměstí a přihlížející lidé. Na samotném místě je celkem klid, načež se z náměstí ozvou dělobuchy. Natáčející v jeden moment namířil objektiv na muže v černém oblečení, který v rychlosti sedne do policejního auta a odjede.

„To mě po*er, policajt ty vole, dělá tady bordel a teď vyjíždí autem,” komentuje to autor.

Na záznamu je ale policista vidět pouze pár sekund, a to ve chvíli, když nastoupil do auta, žádná jeho další činnost k vidění není.

Podle informací Novinek se jednalo o člověka z vyjednávacího týmu, policisté video viděli a kolegu dohledali. „Byl to člen antikonfliktního týmu,” sdělila v pondělí Novinkám mluvčí policie Eva Kropáčová.

Podařilo se podle ní rovněž zjistit, že krátce před tím, než sedl za volant, ze sebe sundal reflexní vestu s nápisem týmu, což ale na videu z internetu není vidět.

Protiroušková demonstrace: 144 zadržených, 20 zraněných policistů

Krimi

„Důrazně odmítáme, že by docházelo ze strany policie k jakýmkoliv provokacím,” dodala Kropáčová.

Její kolegové podle ní dohlíželi na demonstraci a po jejím ukončení byli naopak oni cílem útoku chuligánů. Když nepokoje eskalovaly, policie nakonec nasadila těžkooděnce i vodní dělo.

Samotné nasazení příslušníků v civilu je podle Kropáčové běžné, jsou to obvykle policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování. Mají například za úkol dokumentování situace na místě.

Průběh demonstrace na Staroměstském náměstíVideo: Novinky.cz/ČTK

Podobná situace s tvrzením o policejní provokaci se v Česku řešila v roce 2016 v souvislosti s demonstrací kvůli migrační krizi. Na sociálních sítích i jinde se tehdy objevilo podezření, že mezi muži se zakrytými tvářemi byli samotní policisté nebo že policista výtržnickou skupinu řídil.

Policie zadržela na Staroměstském náměstí přes sto demonstrantů

Krimi

Při pondělních demonstracích na Staroměstském náměstí policie zadržela celkem 144 protestujících, čtrnáct lidí je podezřelých z trestného činu. Dvacet policistů bylo zraněno. Osmnáct jich mělo pohmožděniny a naraženiny, dva měli vážnější zranění a byli převezeni do nemocnice. Oba už byli propuštěni do domácího léčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám