Hlavní obsah

Protiroušková demonstrace: 144 zadržených, 20 zraněných policistů

Praha
Aktualizováno

Policie na nedělní demonstraci v Praze zadržela celkem 144 protestujících. Čtrnáct lidí je podezřelých z trestného činu. Dvacet policistů bylo zraněno.

Policie zatýká demonstrantyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Mluvčí policie Eva Kropáčová uvedla, že 14 lidí je podezřelých z trestných činů násilí proti úřední osobě a výtržnictví. Hrozí jim až šest let vězení, přísnější trest v nouzovém stavu se na tyto trestné činy nevztahuje. Zbylé protestující policie zajistila pro podezření z přestupků.

Během demonstrace bylo zraněno 20 policistů, původní informaci o 25 zraněných policie opravila. Osmnáct jich mělo pohmožděniny a naraženiny, dva měli vážnější zranění a byli převezeni do nemocnice. Oba už byli propuštěni do domácího léčení.

Policie zadržela na Staroměstském náměstí přes sto demonstrantů

Krimi

Jeden z policistů má podle policejního prezidenta Jana Švejdara těžký otřes mozku poté, co byl zasažen skleněnou lahví. Útokem na něj a další policistku podle médií celý incident začal.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl rádiu Impuls, že očekává vysoké exemplární tresty pro útočníky. Svolavatel protestu podle něj nese za dění na akci odpovědnost a bude čelit správnímu řízení.

„V průběhu bezpečnostního opatření došlo k poškození deseti služebních vozidel a k poškození policejních helem, štítů a dalšího vybavení. Poškození byla převážně způsobena házením předmětů, kopy a údery útočníků,“ shrnula Kropáčová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace proti vládním opatřením kvůli pandemii koronaviru.

Část demonstrantů se po oficiálním ukončení akce na pražském Staroměstském náměstí střetla s policií. Útočníci házeli na policisty lahve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie proti nim použila slzný plyn, vodní dělo či zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly.

Demonstrace, která byla svolána jako protest proti vládním koronavirovým opatřením, účastnilo asi 2000 lidí, přičemž povolený počet je 500. Účastníci také nedodržovali předepsané rozestupy. Podle policie mezi demonstranty bylo asi 400 fotbalových chuligánů.

Babiš odsoudil bezohlednost demonstrantů v centru Prahy, Zeman pochválil zásah

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám