Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády o opatřeních ke koronaviru

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve Strakově akademii se v pondělí opět sešla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli pandemii koronaviru. Ministři rozhodovali, zda by mohly být od čtvrtka otevřené některé obchody. Řešit měli i změny v podpoře pro OSVČ. Vláda zasedala od 14 hodin, tisková konference je naplánovaná na 17. hodinu. Novinky ji sledovaly živě.

Záznam: TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Premiér již dříve avizoval, že už od čtvrtka by mohly být otevřené obchody s dětskými potřebami, papírnictví nebo prodejny pracovních oděvů. Dále by se uvolnění mohlo týkat hobbymarketů a obchodů se stavebninami. Tam dosud mohou přímo nakupovat pouze podnikatelé a živnostníci.

Babiš: Od čtvrtka by se mohly otevřít další obchody a sportoviště

Domácí

Babiš chce zpřístupnit také některá veřejná sportoviště, kde by lidé nemuseli mít roušky. Pokud ho na pondělní schůzi vlády ministři podpoří, budou s tím muset souhlasit ještě hygienici.

Schillerová plán na poskytnutí 25 000 korun OSVČ ještě upraví

Koronavirus

Kabinet by měl také upravovat podmínky programu nazvaného Pětadvacítka. Ten je určen pro OSVČ, kteří kvůli koronaviru přišli o peníze. Původně počítal program s tím, že drobní podnikatelé dostanou od státu jednorázový příspěvek ve výši 25 tisíc korun. Podmínkou byl ale pokles příjmů oproti loňskému roku, a to ve výši 10 procent.

Podmínky jsou podrazácké. Stát s námi vyběhl. Příběhy OSVČ bez práce a bez pěněz

Domácí

Po kritice řady živnostníků i opozičních politiků připravila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) pozměňovací návrh, podle kterého budou mít na podporu nárok všichni OSVČ, a nebudou tak muset dokládat pokles příjmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám