Hlavní obsah

Jeden PES nestačí. Stát bude počítat dva

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na index rizika PES nemělo doposud testování pomocí antigenních testů téměř vliv, protože stát upřednostňuje oficiálně PCR testy. S masivním nástupem antigenních testů v sociálních zařízeních i plošným předvánočním testováním se to změní. Stát výsledky těchto typů testů začne zveřejňovat a upraví podle toho i metodiku PES.

Článek

Budou se taktéž vypočítávat dva indexy – bez antigenních testů, tak jako doposud, a s nimi. Současné přehlížení negativních antigenních testů totiž vede k tomu, že roste počet registrovaných pozitivních výsledků, což má vliv na hodnotu indexu PES.

Rážová: Návrat ke čtvrtému stupni rizika je velmi reálný

Koronavirus

„Index PES je založen na PCR testech. Antigenní testy doposud nebyly vydány na roveň PCR testů, takže jsme byli v trochu jiné diagnostické entitě. Započítávají se pouze konfirmované antigenní testy,” řekl Novinkám ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

V nejbližší době se ale podle Duška očekává změna, protože Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) vydá plán postupu pro antigenní testy. „To je postaví na úplně jinou úroveň (vůči PCR testům) a zároveň to bude výzva pro to, aby se s nimi počítalo,” vysvětlil.

Začnou se počítat dva indexy

Jakmile se tak stane, je ministerstvo zdravotnictví podle Duška připraveno začít zveřejňovat kromě PCR testů i výsledky těch antigenních. Kvůli tomu bude nutné také pozměnit metodiku PES, aby se antigenní testy promítly do indexu, a tedy celostátní situace.

Fakticky tak budou vznikat dva indexy, kdy jeden bude tak jako doposud zohledňovat PCR testy a ten druhý již bude počítat s těmi antigenními.

Ještě den a PES může v Česku opět zavřít obchody

Domácí

„Budeme to muset začít zveřejňovat a budeme to muset pořádně vysvětlit. Je to nutné už proto, abychom u lidí zájem o antigenní testování zvedli. Nemůžeme antigenní testy někde schovávat za oponou a nemluvit o nich,” uzavřel Dušek.

K započítání antigenních testů resort nepřímo donutí také plošný projekt testování občanů v předvánočním období. I to by se mělo do statistik promítnout.

Výrazná změna ohledně výpočtů by mohla podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nastat od 1. ledna příštího roku, tedy za necelý měsíc, upřesnil Dušek. Jak to bude do této doby přesně vypadat, a kterými daty se bude PES řídit, zatím není jasné.

Index rizika v rámci PES o víkendu po řadě dnů, kdy se jeho hodnota držela ve třetím stupni, vyskočil na hodnotu 64. Ta již odpovídá čtvrtému stupni PES, jenž počítá s opětovným zpřísněním a uzavřením obchodů, služeb a restaurací. Vliv na rostoucí index mají hlavně dva jeho parametry – rostoucí reprodukční číslo, které se nyní drží nad hodnotou jedna, a taktéž se zvyšující, byť mírně, podíl pozitivních testů vůči počtu provedených.

V posledních týdnech se pomocí antigenních testů masivně testuje v sociálních zařízeních, zejména v domovech seniorů, kde se daří odhalovat poměrně vysoké počty nakažených, což se promítá do celostátních statistik.

Na středních školách začala střídavá výuka. Některé VŠ obnovují praktika

Věda a školy

Do indexu se podle současné metodiky promítnou pouze ty antigenní testy, které vyjdou pozitivně a následně je potvrdí PCR test – negativní testy zůstávají bez povšimnutí, což logicky snižuje celkový objem testů, ze kterých se pak poměr těch pozitivních vypočítává.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám