Hlavní obsah

Na středních školách začala střídavá výuka. Některé VŠ obnovují praktika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po zhruba dvou měsících výuky na dálku začíná fungovat v pondělí 7. prosince díky zmírnění opatření proti covidu-19 na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách střídavá prezenční a distanční výuka. Další studenti se mohou vrátit i do vysokých škol, a to ve skupinách do 20 lidí.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Školy přecházejí v rámci protiepidemického systému (PES) ze čtvrtého do třetího stupně – je však otázkou, na jak dlouho.

Ještě den a PES může v Česku opět zavřít obchody

Domácí

U SŠ to nicméně nyní je tak, že ve školách bude vždy polovina tříd a druhá půlka se bude učit z domova, po týdnu se vymění. Výjimkou jsou poslední ročníky, které mohou chodit do školy normálně. Všichni žáci se také mohou každý týden účastnit praktické výuky.

Střídavá výuka na středních školách by se podle statistik ministerstva školství měla týkat přibližně 280 tisíc žáků. Již od minulého pondělí se tímto způsobem učí také asi 320 tisíc dětí z šestých až osmých tříd základních škol a 40 tisíc dětí z nižšího stupně víceletých gymnázií. Běžnou výuku mají deváťáci a první stupeň základních škol.

Středoškoláci se do škol vrátí 7. prosince

Věda a školy

Zatímco na SŠ se odteď už nemusí dodržovat stálé složení kolektivů, v ZŠ nadále platí, že se děti z různých tříd ve škole nemají potkávat. Všude jsou povinné roušky. Až na výjimky, jako jsou umělecké obory či sportovní gymnázia, platí zákaz zpěvu a tělocviku.

VŠ: teoretická výuka převážně zůstává online

Další studenti se od 7. prosince mohou vrátit také do vysokých škol, a to ve skupinách do 20 lidí. Týká se to prvních ročníků a všech, kteří mají mít praktickou výuku.

Většinou se to bude lišit fakulta od fakulty, ať už v Hradci Králové, v Liberci, na Ostravské univerzitě, nebo třeba na Masarykově univerzitě v Brně. Kupříkladu na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy (UK) v Praze nebo Matematicko-fyzikální fakultě UK se teoretická výuka pro 1. ročníky prezenčně neobnoví. Posluchači se tam mají vracet jen k výuce v laboratořích.

Částečné otevření vysokých škol využije jen menšina

Věda a školy

Řada fakult – i některé celé univerzity – už tento semestr dokončí jen s online vyučováním. Prezenční výuku např. vůbec letos neobnoví Vysoká škola ekonomická (VŠE) v Praze. Naopak (rovněž pražská) Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) nové opatření kvůli velkému množství laboratorní výuky vítá.

Do VŠ se tedy studenti nejčastěji vrátí jen na praktika, která se dosud mohla konat pouze pro poslední ročníky a pro studenty ze zdravotnických či farmaceutických oborů.

Přehledně: Jaká opatření se nově mění

Domácí

Základní umělecké školy, jazykové školy a střediska volného času zahajují lekce a kroužky do deseti lidí ve skupině. Zatím v nich byla možná jen výuka jeden na jednoho.

Testování kantorů zatím drhne

Domácí

Od 4. prosince se navíc pedagogové mohou dobrovolně testovat na koronavirus. Dobrovolné antigenní testy zdarma na covid ale zatím učitele, asistenty a vychovatele příliš nezlákaly. Řada z nich ani nevěděla, že od pátku mají na bezplatné testy nárok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám