Hlavní obsah

Ještě den a PES může v Česku opět zavřít obchody

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud se index rizika udrží i v úterý nad hranicí 60 bodů, může vláda podle protiepidemického systému (PES) přistoupit k opětovnému zpřísnění opatření. Česko by se tak ze třetího stupně vrátilo po necelém týdnu zpět na stupeň čtyři, což by znamenalo opětovné omezení většiny služeb a obchodů.

Článek

Na úrovni 3. stupně se index s 57 body držel 13 dní – od pondělí 23. listopadu do soboty 5. prosince. V posledních dvou dnech vzrostl na 64 bodů.

Podle pravidel, která ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl při představování systému, může vláda přistoupit ke zpřísnění opatření v okamžiku, kdy se index dostane na tři dny do vyššího pásma. Ke zmírnění je potřeba sedmidenní setrvání na hodnotách odpovídajících nižšímu stupni.

Vláda ale nemusí zpřísňovat hned. „PES jasně říká, že pokud koeficient je tři dny ve vyšším stupni, vláda rozhodne a přijme opatření. Nikde ale není specifikováno, že to musí být čtvrtý den,” poznamenal v pondělí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Že PES nefunguje automaticky, ukázal kabinet již dříve. Třeba minulý týden pozdržel přesun do třetího stupně z pondělí na čtvrtek.

Chybí krůček k dalšímu zavření provozoven, varuje Havlíček

Domácí

Za růstem indexu je zvýšení reprodukčního čísla nad 1 i vývoj v jednotlivých krajích. Na úrovni 3. stupně jsou momentálně svými hodnotami indexu rizika krom Prahy (49) pouze Jihomoravský (51) a Plzeňský kraj (58). Ostatní jsou na úrovni 4. stupně, a Ústecký se dokonce s indexem 76 dostal na úroveň stupně 5.

Pokud by kabinet rozhodl o přesunu země do 4. stupně, opět by se omezila svoboda pohybu a vrátil by se noční zákaz vycházení, došlo by k zavření hotelů i restaurací, kaváren a dalších podniků, které by mohly své produkty vydávat pouze ke konzumaci s sebou. Na veřejnosti by opět nebylo dovolené konzumovat alkohol.

Zejména by se však opět zavřely veškeré maloobchodní prodejny s výjimkou obchodů nabízejících základní potřeby. Zapovězen by byl i nedělní prodej. Uzavření by postihlo i vnitřní sportoviště, galerie, památky a muzea.

Je znovu otevřeno. Restaurace, obchody i muzea vítají návštěvníky, i když v omezeném režimu

Domácí

Samostatnou kapitolou by bylo školství. Prezenčně by se ve 4. stupni mohly vzdělávat děti v mateřských školách, speciálních školách a žáci 1. stupně základních škol. Žáci druhého stupně by měli prezenční výuku rotačním systémem v týdenních intervalech. Ryze distanční vzdělávání by se s výjimkami týkalo středních, vyšších odborných a vysokých škol.

Jelikož ke zmírnění opatření ve školství docházelo s ohledem na nutné přípravy se zpožděním, není jasné, zda by tomu tak případně bylo i u zpřísňování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám