Hlavní obsah

Hodně mluvili, ale my se nic nedozvěděli. Opozice je z Babiše a ministrů zoufalá a nepodpoří nouzový stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Středeční schůzka s premiérem Andrejem Babišem (ANO) zástupce opozice o podpoře delšího nouzového stavu nepřesvědčila. Vládě vytýkají, že nemá jasný plán a jediným řešením je lockdown. Volají i po návratu žáků do škol a větších kompenzacích. Kabinet žádá o dalších 30 dní, nyní nouzový stav platí do 28. března. Podle opozice vláda hodně mluví, ale oni se nedozvěděli nic.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, šéf ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Článek

„Dnešní jednání s vládou nás o podpoře nouzového stavu nepřesvědčilo. Vláda neumí své kroky a zavedená opatření ani pořádně vyhodnotit, nicméně hodláme dál analyzovat po své ose funkčnost platných opatření,“ napsal Novinkám po schůzce s premiérem šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Komunisté házejí vládě klacky pod nohy. Nouzový stav zřejmě nepodpoří

Domácí

Zda strana alespoň částečné prodloužení nouzového stavu podpoří, zatím není jasné. „Rozhodneme až na konci týdne i po jednání s hejtmany a na našem poslaneckém klubu,“ dodal.

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan zase řekl, že se opozice nedozvěděla vůbec nic.  „Nebylo to ze strany vlády ani reprezentativní, ani informativní jednání. Pro nás bylo klíčové řešit nedostatečné kompenzace a návrat dětí do škol, ale ministři (Karel) Havlíček a (Robert) Plaga na schůzku nedorazili,“ napsal Novinkám.

Opozice váhá s podporou nouzového stavu, zhodnotit chce data

Domácí

„Požadovali jsme data a vyhodnocení těch jednotlivých opatření, aby bylo jasné, co funguje a co nefunguje. To jsme se ale také nedozvěděli. Shrnuto a podtrženo: premiér a jeho ministři nám toho řekli hodně, ale vlastně jsme se nedozvěděli vůbec nic,“ doplnil.

Jediným plánem je lockdown 

Předseda občanských demokratů Petr Fiala po jednání zase zkritizoval, že vláda v čele s Babišem nemá jasný plán. „Jediný jeho plán je pokračovat v současné podobě lockdownu – zavřené okresy, zavřené školy aj., bez nějaké představy, co dál. Toto naši podporu mít nemůže,“ uvedl po schůzce.

Návrat dětí do škol by měl vycházet ze situace v regionu, navrhují Piráti a STAN

Domácí

ODS tak spolu s TOP 09 a lidovci volá po návratu žáků do škol, a to od 12. dubna. Občanským demokratům se nelíbí ani uzávěra okresů.

„Primární je pro nás brzký a bezpečný návrat žáků do škol a dostatečné kompenzace pro podnikatele v maloobchodu a službách,“ souhlasí Piráti.

Jasno o podpoře nouzového stavu zatím nemají ani lidovci. „Jednání ve mně vzbudilo ještě více otazníků, jestli má nouzový stav smysl. Podklady například ukázaly, že ke snížení mobility vedly spíše zavřené obchody a služby než omezení pohybu mezi okresy,“ řekl Novinkám předseda strany Marian Jurečka.

Naopak hnutí SPD prodloužení nouzového stavu nepodpoří, dlouhodobě volá po jeho konci. „Jednání s vládou mě zklamalo, nepřineslo nic nového. Premiér nás informoval o veřejně známých věcech,“ napsal Novinkám šéf hnutí Tomio Okamura.

Komunisté nouzový stav podpořit nechtějí, řekl Filip Babišovi i Zemanovi

Domácí

O prodloužení nouzového stavu by měla Sněmovna rozhodnout v pátek. Zatím sice nejsou všechny karty na stole, ale už teď je jasné, že jednání bude napínavé. Navíc při posledním hlasování poslanci delší stav prodloužit odmítli, na rozdíl od předchozích žádostí totiž vládě nevyhověli komunisté. Další strany se kabinetu nepodařilo přesvědčit.

Komunisté navíc ani nyní neavizují podporu . „Podle toho, co slyším ze strany, tak je čím dál méně pravděpodobné, že to vůbec budeme podporovat,“ uvedl již v úterý před jednáním Sněmovny poslanec KSČM Pavel Kováčik.

Přehledně: Jaké změny v opatřeních schválila vláda

Domácí

Výběr článků

Načítám