Hlavní obsah

Návrat dětí do škol by měl vycházet ze situace v regionu, navrhují Piráti a STAN

Novinky, jas

Návrat dětí do škol by měl vycházet ze situace v jednotlivých regionech. Podle Pirátů a hnutí STAN by vláda již měla připravovat testování a dát větší rozhodovací pravomoci o organizování výuky ředitelům škol.

Foto: Balk Matthias, ČTK

Děti se budou muset po návratu do škol pravidelně testovat (ilustrační foto)

Článek

Děti by se mohly do škol vracet na základě epidemiologické situace v daném kraji, přičemž rozhodující slovo by měli ředitelé a zřizovatelé škol a krajské hygienické stanice.

Strany, které budou o návrhu ve čtvrtek jednat s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO), navrhují využít v počáteční fázi k testování neinvazivní RT-PCR testy, které mohou být kloktací, případně ze slin. Při komplexním testování by se mohlo jednat o antigenní testy.

Při rozvolňování jsou první na řadě školy, řekl Hamáček

Domácí

„Pokud takové testy nebudou k dispozici, stát musí včas avizovat požadovanou kapacitu pro PCR,” míní místopředseda STAN Petr Gazdík s tím, že pro netestované žáky by bylo třeba zajistit výuku alternativním způsobem, a to ať už distančně, nebo formou individuálních konzultací.

„Kromě již zmíněného testování je zásadní i posílení pravomocí škol v organizaci výuky, aby si vše mohly školy uspořádat podle lokální situace. A obecně tak, jak jim to bude nejvíce vyhovovat,” doplnil poslanec Pirátů Jakub Bartoň.

Chlíbek: Školy nemohou čekat na nejnižší čísla

Koronavirus

Návrh počítá s možností rotace tříd, využití méně početných studijních skupin nebo venkovní výukou.

Jako první by se měli podle Pirátů a STAN vrátit žáci 1. stupně základních škol, studenti závěrečných ročníků středních škol, děti navštěvující mateřské školy a studenti středních a vysokých škol vyžadující praktickou výuku. Individuální výuka by měla být umožněna i žákům uměleckých škol, kteří by se mohli vzdělávat na principu jeden žák, jeden pedagog. Dobrovolně by měl být umožněn i návrat žáků speciálních škol.

Strany primárně navrhují rovněž návrat žáků, kteří jsou ohroženi školním neúspěchem nebo s psychickými problémy. Vzdělávat by se měli buď individuálně, nebo v menších skupinkách.

Návrat deváťáků už pro ministerstvo není prioritou

Domácí

„Tato skupina žáků by byla identifikována školou, případně ve spolupráci s Orgánem sociálně-právní ochrany dětí nebo místními sociálními službami,” navrhují Piráti a STAN.

Ministerstvo tvrdí, že prioritou je návrat nejmenších dětí a obnovení praktické výuky. Politici se nicméně shodují, že návrat dětí by měl být prvním krokem případného rozvolnění. K němu podle všeho nedojde dříve než po Velikonocích.

Fialový už není tři dny žádný kraj. Zlínští se chlubí trasováním

Domácí

Podle protiepidemického systému PES, kterým se však vláda již nějaký čas neřídí, jsou momentálně čtyři regiony na úrovni 3. stupně, zatímco zbývající se nacházejí ve stupni 4. Ve 3. stupni jsou vedle Prahy ještě Karlovarský, Královéhradecký a Zlínský kraj.

Index rizika nicméně v poslední době postupně klesá a je na 64 bodech, kde byl naposledy loni 11. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám