Hlavní obsah

Cestujícím z Chorvatska hrozí od 7. září karanténa nebo test

Novinky, Klára Beranová, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Do 7. září se nebudou měnit podmínky pro cestování do Chorvatska ani Francie, kde se situace v posledních týdnech zhoršuje. To znamená, že Češi nebudou muset mít při cestě zpět negativní test na koronavirus. Po tomto datu ale hrozí, že se země dostanou na červený seznam a cestující z nich budou muset do karantény nebo se nechat testovat. Ve čtvrtek to řekl náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Na takzvaném cestovatelském semaforu zůstávají nyní červené pouze Rumunsko a Španělsko.

Záznam: TK ministerstva zdravotnictví a ministerstva zahraničních věcí k aktuální epidemické situaci v Evropě a doporučením pro cestovateleVideo: ČTK

 
Článek

„Domluvili jsme se s epidemiology, že se podmínky cestování do Chorvatska ze strany České republiky měnit nebudou do 7. září,” sdělil Novinkám ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Dodal, že by chtěl, aby to platilo až do poloviny září.

Jeho náměstek Smolek následně upřesnil, že ministerstvo postupuje podobně jako u Španělska, kde delší dobu varovalo, že se situace zhoršuje a nakonec zemi na červený seznam zařadilo. V tomto případě také varuje hlavně před Splitsko-dalmatskou oblastí, kde by měli být Češi obzlášť obezřetní.

Podotkl také, že hlavním důvodem, proč Chorvatsko na seznamu ještě není, je to, že se v zemi nachází velké množství Čechů, kterých by se opatření dotklo.

Rážová: Noste v Chorvatsku roušky 

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové by měli lidé v zemi ale dodržovat hygienická opatření, jako je například mytí rukou nebo nošení roušek a především by se měli vyhýbat hromadným akcím.

Vojtěch připustil opatření už i při návratu z Chorvatska

Domácí

V Chorvatsku je podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí 74 nakažených na 100 tisíc obyvatel, což je zhruba dvojnásobek oproti České republice.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Pokud bude počet nakažených v Chorvatsku dál růst, musí se turisté připravit na to, že od 7. září bude země na červeném seznamu, a bude tedy třeba jít po návratu do karantény nebo absolvovat test. Na snímku pláž v Dubrovníku.

„Španělsko epidemiologové vyřadili ale až s mnohem horším číslem,” upozornil Petříček. Španělsko se dostalo na seznam „červených” zemí tento týden v pondělí.

Osmdesát tisíc Čechů

V Chorvatsku je podle údajů, které má ministerstvo zahraničí od cestovek, v tuto chvíli kolem 70 až 80 tisíc Čechů.

„Pokud by se epidemiologové rozhodli vyřadit ho ze seznamu bezpečných zemí, a ta debata samozřejmě vzhledem k vývoji situace v Chorvatsku probíhá, tak se tisícovkám rodin zkomplikuje první školní týden, navíc si nemyslím, že by byl dostatek testovacích kapacit,” sdělil Novinkám ministr.

Zatímco ze zeleně označených zemí se mohou občané ČR a rezidenti vracet do ČR bez omezení, při návratu z červeně označených zemí je u nich vyžadován negativní test na covid-19. Případně musí nastoupit do karantény.

Reklama

Výběr článků

Načítám