Hlavní obsah

Havlíček: Hospody, obchody i služby otevřou nejspíš ještě v listopadu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Klára Beranová

Všechny obchody, restaurace i služby by podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) mohly otevřít 30. listopadu. Záviset to bude na tom, zda se bude dál zlepšovat epidemiologická situace.

Brífink po jednání vlády 20.11.2020Video: ČTK

 
Článek

V pátek vláda schválila přesun z pátého do čtvrtého stupně protiepidemického systému (PES), s čímž je spojeno uvolňování některých opatření, jako je například posun zákazu vycházení nebo posun zavírací doby obchodů.

Posune se zavírací doba obchodů i zákaz vycházení

Domácí

Na začátku příštího týdne by skóre systému PES, jež se vypočítává podle několika kritérií epidemického vývoje, mohlo podle Havlíčka přinést další posun.

„Situace se lepší, celkové skóre 62 procent znamená, že se bychom se začátkem příštího týdne mohli posunout na 60 procent. Jeden týden od této doby, ideálně v pondělí, bychom se mohli přehoupnout do režimu číslo tři,“ uvedl Havlíček v pátek na tiskové konferenci po jednání vlády.

Z nejhoršího jsme venku. Na stupeň tři můžeme ale radši až za týden

Domácí

To by znamenalo další rozvolnění. „Otevřeli bychom všechny obchody a služby, a to za přísných epidemických opatření,” dodal.

Na třetím stupni počítá PES i s otevřením nákupních center. Rozvolnění by probíhalo ale za přísných epidemiologických podmínek, v prodejnách by mohl být pouze jeden zákazník na 15 metrů čtverečních. Stejné podmínky by platily i pro knihovny.

U stolu jen 4 lidé

Restaurace by pak podle Havlíčka mohly být zaplněné například pouze z 50 procent. „Všichni zákazníci by museli sedět, maximálně by pak mohli být čtyři lidé u stolu,“ uvedl vicepremiér.

Na třetím stupni PES by se mohly konat také venkovní akce do 50 osob, vnitřní do 10. Zrušen by mohl být zákaz nočního vycházení i zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Češi pomáhají restauratérům zachraňovat podniky

Ekonomika

Otevřely by podle systému i ubytovací zařízení či kulturní památky, po nich by se ale mohly pohybovat pouze desetičlenné skupinky.

Podle PES by se také rozšířil okruh žáků, kteří chodí do škol. Rotační prezenční výuka by se nově mohla týkat také středních škol a vyšších odborných škol. Nastoupit by mohli prezenčně i studenti prvních ročníků vysokých škol.

K čemu je Blatného PES? Školy budou otevírat podle jiného klíče

Domácí

U škol ale bude zřejmě záležet na dohodě mezi ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) a ministrem školství Robertem Plagou (za ANO). Mírnější pravidla spojená s přechodem na čtvrtý stupeň rizika protiepidemického systému (PES) totiž neplatí právě pro školy - rozvolnění opatření ve školství odstartuje postupně.

Zatím není podle ministra Havlíčka jasná budoucnost zimních středisek pak, expertní týmy ministerstev průmyslu a obchodu a zdravotnictví spolu s hygieniky budou otázku jejich fungování řešit v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám