Hlavní obsah

Češi pomáhají restauratérům zachraňovat podniky

ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objednáním jídla se 70 procent lidí snaží podpořit své oblíbené gastronomické podniky. Lidé si v současné době více než na jaře uvědomují problémy, se kterými se restaurace v souvislosti s pandemií koronaviru a vládními opatřeními potýkají.

Foto: Novinky

Výdejní okénko

Článek

Občerstvení z výdejního okna nebo přes rozvoz si nyní kupuje o zhruba čtvrtinu víc strávníků než při jarní vlně nákazy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Up Česká republika.

Jídlo z restaurací si za současné situace dopřává 45 procent Čechů. Výhradně výdejní okénka využívá 14 procent lidí, rozvozu dává přednost 15 procent strávníků, obě možnosti kombinuje rovněž zhruba 15 procent lidí. Nejčastěji si lidé jídlo takto zajišťují jednou až dvakrát týdně.

Na rychlé rozvolnění zapomeňme. Blatného PES to nedovolí

Domácí

Častěji než před vyhlášením nouzového stavu si jídlo vyzvedává nebo nechává dovézt asi třetina Čechů. Na této formě stravování 90 procent lidí oceňuje pohodlí, pro 80 procent respondentů znamená hlavně dostupnost, rychlost a chuť objednaného jídla.

Havlíček: Začátkem prosince otevřeme skoro všechno. Ale…

Koronavirus

Stravovací provozy musejí být od 14. října pro veřejnost uzavřené. Jídlo mohou prodávat přes rozvoz nebo výdejní okénka, která mohou fungovat mezi 6. a 20. hodinou. Uvolňování v závislosti na vývoji nákazy by se mělo řídit modelem, který v pátek představilo ministerstvo zdravotnictví. Ve všech pěti stupních rizika bude ale provoz gastronomických zařízení částečně omezen.

Z důvodu pandemie koronaviru a vládních opatření musela podle podnikatelských svazů třetina restaurací zavřít, krach hrozí až 50 procentům stravovacích podniků.

Anketa

Jak často si objednáváte jídlo z restaurace?
Každý pracovní den
11,2 %
Jednou až dvakrát týdně
32,1 %
Jen o víkendu
7,3 %
Jídlo z restaurace si nedopřávám
49,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10281 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám