Hlavní obsah

Z nejhoršího jsme venku. Na stupeň tři můžeme ale radši až za týden

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Epidemie onemocnění covid-19 i nadále zpomaluje, což ukazují klesající statistické hodnoty, ale také příznivý index rizika podle systému PES. Vláda tedy bude v pátek rozhodovat o přesunu do stupně čtyři. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nicméně upozornil, že stále není vyhráno, a proto bychom si na třetí stupeň měli počkat nejméně týden.

TK ministra zdravotnictví Jana Blatného k dalšímu vývoji epidemie covidu-19Video: ČTK

 
Článek

„Rizikové skóre umožňuje přesun České republiky do kategorie číslo čtyři. Další posun, pokud vše půjde dobře, může nastat nejdříve za týden,” řekl na páteční tiskové konferenci Blatný s tím, že o přesunu do čtvrtého stupně bude rozhodovat vláda.

Možný přesun do třetího stupně naznačuje současná hodnota indexu rizika (62), a to za předpokladu, že se tyto hodnoty týden udrží. Nenižší index má momentálně Praha (44).

Epidemie zpomaluje

Podle Blatného i ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška epidemie i nadále zpomaluje, klesají statistiky, absolutní čísla jsou však nadále vysoká. Komunitní šíření podle ministra stále trvá.

„Klesá populační zátěž, máme příznivé reprodukční číslo a také pozorujeme již první pozitivní trendy, co se týče hospitalizovaných. Musíme dál trvat na dodržování opatření, aby zpomalení šíření epidemie pokračovalo a doufejme i zesílilo,” zhodnotil vývoj šéf zdravotnických statistiků.

Na nutnost důsledného dodržování opatření upozornil i Blatný. „Procento pozitivních testů se lepší a vypadá pěkně, ale absolutní čísla jsou stále závažná. Stále jsme daleko od konce komunitního šíření v populaci. Má cenu dodržovat platná opatření ještě minimálně týden tak, jak jsou doporučená,” uvedl ministr.

80 tisíc vyléčených

O zlepšení situace vypovídá i to, že se za minulý týden se vyléčilo téměř 80 tisíc lidí. Brzdit šíření epidemie se daří i ve zranitelných skupinách obyvatel.

I přes to podle Duška představují počty infikovaných stále citelnou zátěž pro zdravotnický systém. „Nově do nemocnic denně přichází 400 lidí,” podotkl Dušek.

Dodal ale také, že současný počet těžkých průběhů v nemocnicích je nižší, než ukazovaly predikce.

Pokud by současné reprodukční číslo, které se nachází na hodnotě 0,72, vydrželo do konce měsíce, na konci listopadu bychom mohli počítat s denním přírůstkem nakažených nad dvěma tisíci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám