Hlavní obsah

Hamáček: Prostor k přísnější kontrole protiepidemických opatření nevidím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) už nemá velký prostor k přísnější kontrole platných protiepidemických opatření. Hamáček v pondělí na dotaz Práva uvedl, že hlídky kontrolují a případně také pokutují porušování nařízení v dostatečné míře. To si však nemyslí někteří ústavní právníci, se kterými Právo mluvilo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

„Policie po celou dobu pandemie pracuje na 100 procent. Kontrol denně je několik tisíc, já už tam velký prostor pro další nasazení policie nevidím, protože musí vykonávat i běžnou službu a agendu. Z mého pohledu jsou její kapacity na maximu,“ řekl Hamáček Právu v souvislosti s otázkami na větší vymáhání, a tudíž i účinnost protiepidemických opatření.

Část ústavních právníků se shoduje, že státní aparát ve vymáhání opatření selhává.

Hamáček: Stagnuje pozitivita testů, může to být dobrý signál

Koronavirus

„Domnívám se, že problém je ten, že vláda stanoví rázná opatření, ale potom nekontroluje jejich dodržování. To vede k tomu, že jsou neúčinná a v začarovaném kruhu potom vláda zbytečně omezuje práva dalším lidem, protože se jeví, že to nefunguje, i když reálně by to fungovat mohlo. V tomto nevymáhání selhala vláda,“ konstatoval ústavní právník Ondřej Preuss.

Represivní moc

S tím souhlasí i ústavní právník Jan Kysela. „Přijde mi, že v první jarní vlně byly pokusy vymáhat opatření poměrně intenzivní a často byly medializovány jako nadměrně restriktivní přístup. Jeden pól je, že si počínáte příliš striktně, což vede k tomu, že je moc vnímána jako represivní a příliš utlačovatelská,“ uvedl.

Neočkovaným peníze za vstup většinou nevrátí

Koronavirus

„A ten druhý pól, že něco zakážete, ale nijak se nezabýváte tím, jestli to lidé dodržují,“ dodal Kysela. Jedním z příkladů, kdy je policie podle právníků k nedodržování opatření příliš benevolentní, jsou demonstrace odpíračů covidu.

Demonstrace odpíračů opatření

Zásah proti demonstrantům, kteří nedodržují platná opatření, například respirátory, jako ti v neděli na pražské Letné, je podle Hamáčka v gesci příslušných velitelů.

„To je vždycky na vyhodnocení příslušného velitele zásahu a pracovníka samosprávy, kde se akce ohlašují. Úředník z pražského magistrátu může rozhodnout o rozpuštění demonstrace a policie samozřejmě může zasáhnout. Je vždy potřeba vyhodnocovat, jestli případný zásah situaci ještě nezkomplikuje,“ řekl Hamáček.

Na pražské Letné se sešly tisíce odpůrců protiepidemických opatření

Domácí

Na přístup policie během nedělní protiočkovací demonstrace upozornila novinářka Tereza Šídlová. Popsala obtěžování, které na vlastní kůži zažila u nedalekého očkovacího centra.

„Antivaxeři provokují u testů. Na moje vyděšené pětileté dítě řval vožralej chlap, že ho máma chce zabít, bránili vstupu. Nevěděla jsem si rady. Volala jsem 158, první se mě tam zeptali:,A co jste jim provedla?‘,“ popsala na sociální síti Twitter.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odpírači vládních opatření, kteří se sešli naposledy tuto neděli na pražské Letné.

Situaci prověřoval policejní prezident Jan Švejdar. Na demonstraci podle něj dohlížela šedesátka policistů, další stovka byla připravena, pokud by se situace zkomplikovala.

„Záležitost jsem osobně prověřil, na místo okamžitě vyrazila policejní hlídka, agresivního muže zajistila a předvedla na místní oddělení. Jednání policisty na tísňové lince už jsem nechal prošetřit jeho nadřízeným a podle jeho závěru budu věc dál řešit,“ uvedl Švejdar.

Děti od pěti let se k očkování mohou hlásit od 13. prosince

Koronavirus

Podle ministra Hamáčka je zadržený pro policii známým účastníkem podobných demonstrací.

„Pohybuje se ve skupině antivaxerů. Okamžitě tam byla hlídka, člověk byl zajištěn a situace vyřešena. Žádné pochybení se neobjevilo,“ dodal s tím, že se v souvislosti s případem momentálně prověřuje komunikace na lince 158.

Výběr článků

Načítám