Hlavní obsah

Hamáček: Stagnuje pozitivita testů, může to být dobrý signál

Praha
Aktualizováno

Podle ministra vnitra v demisi Jana Hamáčka (ČSSD) začíná stagnovat pozitivita testů, což může být dobrý signál. Epidemiologická situace je ale stále špatná, řekl v pondělí po jednání Ústředního krizového štábu.

TK po jednání krizového štábu 29.11.2021Video: MV

 
Článek

„Podle ministerstva zdravotnictví se nacházíme stále ve vysoce rizikovém stavu. Začíná ale stagnovat pozitivita testů, to může být pozitivní signál. Situace je ale celkově stále špatná,“ uvedl v pondělí.

Poměr prokázaných testů na všech provedených byl v neděli 39 procent, zatímco minulý týden ve čtvrtek vyskočil až na 47 procent. O víkendu číslo začalo klesat a drží se na hodnotách kolem 40 procent. Průměr za sedm dní je nyní 36,3 procenta.

Pro nouzový stav teď nevidím důvod, řekl Hamáček

Domácí

Starost dělá vládě v demisi aktuálně také nová mutace viru omikron, která se objevila už i v České republice. Kontakty ženy, u níž se právě nákaza potvrdila, se trasují prioritně. „Všichni, kdo s ní byli v Africe, jsou v izolaci,” naznačil ministr.

Kvůli variantě omikron bude nově vyřazen ze seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy Hongkong a Namíbie. „Postup je koordinován v rámci Evropské unie,” uvedl Hamáček.

V České republice roste v posledních týdnech počet nově nakažených. Za neděli přibylo 9292 nově nakažených. V týdnu ale počty nových případů šplhají až k 30 tisícům.

Havlíček nevyloučil další zpřísnění

Domácí

Vláda v demisi kvůli epidemii od pátku zpřísnila koronavirová opatření. Restaurace musí nově zavírat ve 22:00, velkých sportovních a kulturních akcí se smí účastnit pouze 1000 lidí a nově je zakázáno také pít na veřejnosti. V zemi platí současně nouzový stav.

Vicepremiér v demisi Karel Havlíček (ANO) v neděli také nevyloučil další zpřísnění restrikcí. Vláda by mohla omezit další akce, kde se shromažďuje větší počet lidí. Celkovou uzávěru, tedy lockdown, ale nechystá.

Reklama

Výběr článků

Načítám