Hlavní obsah

Neočkovaným peníze za vstup většinou nevrátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neočkovaní lidé, kteří od pondělí nemohou například do divadel, kin, na masáže, do wellness nebo do restaurace, své peníze za pořízené poukazy či vstupenky až na výjimky zpět nedostanou. Provozovatelé jim obvykle nabízejí prodloužení platnosti poukázek.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

I očkovaným nebo těm, kteří nedávno covid prodělali, však může plány zhatit rušení velkých akcí nad tisíc osob; o jejich konání a případných refundacích organizátoři ale teprve v těchto dnech jednají.

„Přistupujeme k tomu individuálně, člověk od člověka, zážitek od zážitku. Lidé se často rozhodnou darovat svůj zážitek někomu jinému nebo využijí náš systém refundace, který jsme nedávno přepracovali do Premium Klubu. Zákazníci tam mají pět refundací ročně, bez kladení otázek,“ řekl Právu v otázce postupu vůči neočkovaným ředitel největšího tuzemského slevového portálu Slevomat Ladislav Veselý.

Divadla řeší převod vstupenek na pozdější termíny nebo vystavují divákům, kterým musí účast na představení zrušit, vouchery. Vstupné vracejí výjimečně, s úbytkem tržeb se kvůli pandemii potýkají mnoho měsíců.

Má doložit, proč se neočkoval

Česká eventová asociace se v otázce náhrad pro neočkované odkázala na vyjádření ministerstva kultury. „Pořadatelé kulturních akcí nejsou povinni vracet vstupné osobám, které nejsou schopné doložit splnění podmínek dle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví,“ uvedlo ministerstvo.

„Tyto osoby se se svým nárokem na vrácení vstupného mohou obracet na ministerstvo financí. V případě zrušení kulturní akce by pořadatel měl vstupné vrátit a zároveň se může obrátit s žádostí o náhradu škody na ministerstvo financí,“ dodalo ministerstvo.

Hospody nuceně zavřely v deset večer. Čekají ztráty

Ekonomika

Resort financí na svém webu potvrdil, že žádosti přijímá. Pro náhradu škody ale musí neočkovaní doložit, proč nemohli tuto podmínku naplnit, a také to, že neměli možnost vyměnit vstupenku za voucher či jinou formu kompenzace.

Pro rockery přidávají sedačky

Pokud mají neočkovaní zákazníci kontraindikace a jejich lékař jim vloží výjimku do systému ISIN, podle vládních pravidel služby užívat mohou. Prokázat se musí negativním PCR testem, stejně jako lidé naočkovaní teprve první dávkou nebo mladší 18 let.

Rozdílný přístup vůči ne­očkovaným zvolily fotbalové kluby, například Sparta či Baník nabídly neočkovaným fanouškům vrácení vstupného za lístek. Slavia kompenzace neplánuje. U aktuálního omezení na tisíc osob počítají s tím, že přednost dostanou majitelé permanentek. Hokejové kluby se podle ředitele extraligy Josefa Řezníčka budou bavit i o variantě přerušení soutěže.

Zkušenosti s novými podmínkami již zažívají první pořadatelé akcí. I přes nouzový stav se dnes ve Zlíně uskuteční třeba tradiční zimní metalový festival Masters of Rock. Fanoušci tvrdé muziky si však musejí zvyknout na nemilou novinku. Celý festival prosedí na svých místech.

Matovič navrhuje vouchery pro očkované důchodce v hodnotě 13 miliard

Evropa

„Festival bude probíhat tak, aby splňoval nové protikoronavirové podmínky stanovené vládou. Všechna divácká místa i stánky budou v hale uzpůsobeny této menší návštěvě. Pódium vysuneme blíže ke středovému kruhu a návštěvníci kolem něj budou mít do tvaru U tribuny,“ uvedl organizátor festivalu Jiří Daron.

O své však nepřijde žádný ze zájemců, který si již zakoupil vstupenku, a to i když je počet lidí na hromadných akcích omezen v nouzovém stavu na jeden tisíc. „Vstupenky na jednodenní akci si zakoupilo méně než tisíc fanoušků. Každý, kdo dorazí do Zlína, má své místo v hale jisté,“ podotkl Daron. Ve Zlíně se představí známé rockové kapely Sonata Arctica, Korpiklaani a mnoho dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám