Hlavní obsah

Dny NATO budou, ale bez návštěvníků

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V původním termínu, se zkráceným programem a bez návštěvníků. Takové budou jubilejní Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR. Vše, co se bude dít v sobotu 19. a neděli 20. září na ploše Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku, uvidí lidé pouze v přímém přenosu České televize a na internetu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dny NATO v Mošnově 2019

Článek

„Jsme na jedné straně rádi, že to bude jedna z hodně mála akcí tohoto typu ve střední a východní Evropě, na druhé straně nás velice mrzí, a bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí za dvacet let, že akce bude bez diváků,“ přiznal Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000 a hlavní organizátor Dnů NATO v Ostravě.

Zatímco jindy byl sobotní i nedělní program stejný, letos se budou od sebe lišit a potrvají čtyři hodiny, od 12 do 16 hodin. „Program ukázek sestavujeme, budou klasicky pozemní a jen dynamické. A to nejen v podání armády, ale i policie, městské policie a přislíbenu máme i hradní stráž na motorkách,“ poukázal velitel Vzdušných sil Armády ČR Petr Hromek s tím, že momentálně se čeká na potvrzení zahraničních účastníků přehlídky.

NATO kvůli Rusku posílí protiraketový a letecký arzenál

Evropa

„Bez něj nejsme schopni dát program dohromady. To by mělo být hotové do konce srpna,“ podotkl a prozradil, že v rámci připomínky 15 let provozu letounů JAS-39 Gripen v ČR se chystá průlet českých, švédských a maďarských letounů Gripen. „Pokud opravdu přiletí,“ doplnil.

Součástí programu bude i připomínka 75. výročí konce druhé světové války. „Ve spolupráci se Slezským zemským muzeem v Opavě předvedeme vojenskou techniku, která se podílela na osvobození Ostravy a Ostravska,“ popsal primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Huawei a 5G sítě v Británii? Chce to prověřit, zní z NATO

Internet a PC

Součástí programu bude poděkování příslušníkům bezpečnostních sborů a integrovaného záchranného systému za jejich nasazení během nouzového stavu. V sobotu bude oceněno 500 příslušníků armády, vězeňské služby, celní správy a Městské policie Ostrava, v neděli dalších 500 členů policie, hasičů, záchranářů a pracovníků hygienických stanic.

Podle Pavlačíka bude u nás poprvé při podobné akci využita v přímých přenosech technologie Wave Relay. „Ta umožní zcela nový přenos z dynamických ukázek, neboť kamery budou mít přímo na uniformách vystupující účastníci nebo budou na technice,“ objasnil.

Slováci chtějí nové bitevníky, šance pro L-39 NG

Evropa

Návštěvníkům zůstane uzavřeno letiště a zákaz vstupu bude také platit na pozemky Moravskoslezského kraje v jeho okolí. Uzavřeny budou i příjezdové cesty mezi Novou Horkou, Petřvaldem a Košatkou. „Policie tady není od toho, aby zakazovala občanům volný pohyb po kraji, nemůžeme ani nechceme bránit nikomu, kdo se půjde projet na kole nebo projít. Budeme ale řešit například vstupování na cizí pozemky, poškozování majetku nebo živelné nájezdy vozidel či parkování, pokud bude bránit silničnímu provozu,“ upozornil ředitel moravskoslezském policie Tomáš Kužel.

Reklama

Výběr článků

Načítám