Hlavní obsah

Česko zjišťuje, jak může zabavit nemovitosti Putinovým oligarchům

Antonín Havlík, Právo, Antonín Havlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát by se měl podle náměstka ministra vnitra Lukáše Koláříka (Piráti) zamyslet, jak zabavit oligarchům napojeným na ruského prezidenta Vladimira Putina nemovitosti, které mají na území ČR. Hledá, jak toho dosáhnout.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Karlovarský symfonický orchestr na náměstí T. G. Masaryka v Karlových Varech zahrál v pátek českou a ukrajinskou hymnu na podporu Ukrajiny.

Článek

„Měli bychom se vážně zamyslet nad cestami, jak zabavit Putinovým oligarchům nemovitosti, které mají na území ČR a pořídili je z pochybných zdrojů, abychom je mohli připravit pro ukrajinské rodiny, které ruský režim vyhnal z jejich domovů,“ napsal Kolářík na Twitter.

Jak řekl deníku Právo, jde o nápad, pro který hledá politickou a právní oporu. „O víkendu jsem byl v Karlových Varech a viděl tam částečnou hrůzu opuštěných domů, prázdných nemovitostí. Vím od kolegů z Karlovarského kraje, že tam velká část nemovitostí patří Rusům, kteří tam často ani nejsou,“ řekl Právu náměstek.

Nápad konzultoval s legislativci a právníky.

S propadem akcií se majetek ruských oligarchů ztenčil o desítky miliard

Ekonomika

„Zatím nevidíme po zběžnějším prohledání těch možností nějakou šanci, jak to udělat v rámci nějakého zákona. Jsme právní stát, to musíme dodržovat,“ dodal.

Sankci by chtěl uvalit na Putinovy oligarchy, nikoli na konkrétní obyvatele Ruska. „Nemůže to být směřováno proti Rusům, kteří zde žijí, podnikají, jsou v pořádku a nejsou to podporovatelé ruského režimu, který já vidím jako hlavní problém toho konfliktu,“ přiblížil.

Nástroje na to jsou

Stát určité nástroje podle něj má. „Jsme schopni jim sankčně zmrazit majetky. Už ale nemáme nástroj na to, jak umožnit lidem, kteří hledají bezpečí před ozbrojeným konfliktem, je tam ubytovat. Došlo by tím ke zmrazení majetku a zmrazení možnosti nakládat s nemovitostmi. Zjistili jsme, že Česko má tuto pravomoc, pokud se vláda rozhodne, tak sankci může uvalit,“ uvedl Kolářík.

Důkaz absolutní impotence Západu, kritizuje Zacharovová sankce vůči Putinovi a Lavrovovi

Válka na Ukrajině

Pokud by z tohoto sankčního seznamu byli po zklidnění si­tuace odstraněni a došlo by k potenciálnímu stažení ruských jednotek, tak by z toho seznamu zase vypadli. Aktuálně hledá pro návrh politickou podporu. „My bychom jim ten majetek vraceli v nezměněném stavu. Je to problematické, nicméně nevzdávám to. Hledám cestu,“ řekl pirátský náměstek.

Podle advokáta Jakuba Štilce je návrh spíše politickým prohlášením. „Česká republika je členem EU, kde uplatňování mezinárodních sankcí je primárně věcí společné zahraniční a bezpečnostní politiky. Náš právní řád sice zná možnosti, jak někomu odejmout či omezit vlastnictví, ty jsou však myšleny pro úplně jiné situace, v nichž hraje roli veřejný zájem. Mám na mysli především vyvlastnění či režim nouzového stavu,“ řekl Právu advokát.

Ukrajinští oligarchové opouštějí zemi

Evropa

Tato opatření nesmějí být diskriminační a za omezení se zpravidla dotčeným poskytuje náhrada.

„Jistě tak nemohou být uplatňována jako reakce na vývoj mezinárodní situace a zamířena čistě proti osobám konkrétní národnosti,“ dodal.

Zcela jinou věcí podle něj je, pokud by příslušné orgány státu měly podezření, že určitý majetek je spojen s trestnou činností. „V takovém případě je samozřejmě jejich povinností konat, nicméně v režimu standardního trestního procesu,“ konstatoval Štilec.

Reklama

Výběr článků

Načítám