Hlavní obsah

Česko háže lidem při změně termínu očkování klacky pod nohy. Jinde to jde bez problému

Česká vláda si dosud tvrdošíjně stojí za tím, že druhý termín očkování nelze měnit kvůli dovolené, protože by to bylo složité a způsobilo by to problémy. Jediný uznávaný důvod pro změnu termínu druhé dávky je tak zdraví. Například sousední Slovensko však se změnou termínu nemá problém, hladce to jde i ve Velké Británii.

Foto: Novinky

Startuje očkování v O2 universum

Článek

Se zrychlováním očkování proti koronaviru a postupným vpuštěním většiny dospělé populace do systému registrací lze očekávat, že řadě lidí vyjde termín druhé dávky na letní prázdniny, kdy ale mohou být na dovolené v zahraničí.

Nepřijdete na druhou dávku? Budete mít problém, vzkazuje Svrčinová

Domácí

Ti lidé, kteří se nedostaví na stanovený termín druhé dávky, však budou mít podle pátečního vyjádření hlavní hygieničky Pavly Svrčinové „trochu problém”, protože změna termínu je možná pouze ze zdravotních důvodů, kterou dovolená není. Dodala také, že těmto lidem hrozí propadnutí certifikátu s první dávkou.

Budou nutné tři dávky? Svrčinová odpovídá vyhýbavě

Novinky se prostřednictvím tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví už v pondělí obrátily na Svrčinovou s dotazy, jak její vyjádření přesně chápat. Z jejích slov lze totiž vyvodit, že tito lidé budou muset po propadnutí certifikátu absolvovat celý očkovací proces znovu. V konečném důsledku by to tedy znamenalo, že dostanou minimálně tři dávky vakcíny. Ta je ale schválená pouze jako dvoudávková.

Tento dotaz však Svrčinová dosud nezodpověděla a není tak jasné, zda někteří lidé budou očkování muset opakovat celé, a nechají si tak do těla vpravit víc dávek, než je výrobcem vakcíny zamýšleno.

Do redakce dorazila pouze obecná odpověď. „Předně je nutné zdůraznit, že k překročení termínu může dojít pouze ze zdravotních důvodů. Podle stanoviska ČVS (České vakcinologické společnosti pozn. red.) je při překročení očkovacího termínu nutné podat 2. dávku co nejdříve je to možné. Postupuje se standardně dle schématu dané očkovací látky,” předala odpovědět mluvčí resortu Jana Schillerová.

Dostali jste termín druhé dávky na dovolenou? Pomůže snad jen výmluva na nachlazení

Domácí

A nereagovala ani na dotaz, jak se tedy mají zachovat lidé, kteří prostě upřednostní předem zaplacenou dovolenou před druhou dávkou vakcíny. Řada lidí totiž první dávku vakcíny absolvovala, aniž by si mohla vybrat termín a od něj odvozené datum druhé dávky. Navíc nebylo jasné, že změna termínu druhé vakcíny nebude možná.

V zahraničí to jde, u nás ne

Svrčinová zdůvodňuje nemožnost změny tím, že očkovací centra musí plánovat dodávky vakcín a svévolné přesouvání termínů druhých dávek by mohlo způsobit logistické potíže. Jiné evropské země však s takovou praxí žádný problém nemají.

Jedním z příkladů je sousední Slovensko. Na infolince slovenského ministerstva zdravotnictví Novinkám řekli, že změna termínu na druhé očkování není problém.

Na Slovensku začnou od června očkovat Sputnikem

Koronavirus

„Termín na očkování můžeme změnit po telefonické žádosti. Zjistíme volná místa a určíme termín druhého očkování tak, aby zájemci vyhovoval. Můžeme také popřípadě vybrat místo očkování, které by zájemci lépe vyhovovalo. Změnu termínu druhého očkování není potřeba nijak odůvodňovat,” řekli na infolince Novinkám.

Změnit si nehodící se termín druhé dávky je možné bez problémů i ve Velké Británii. Zde to může učinit každý občan sám přímo v systému.

Změna bez udání důvodů

Změna termínu je možná i v Německu. Chce to ale notnou dávku trpělivosti. Změnu lze totiž provést většinou jen prostřednictvím tzv. horké linky a dovolat se na ni chce pevné nervy.

Zájemce nahlásí, kde podstoupil první očkování, na toto místo se mu budou snažit najít náhradní termín. Pokud se to nepodaří, bude na druhou dávku odeslán do místa nejblíže původnímu očkovacímu centru, píše server Badische Neuste Nachrichten.

Na nákupy bez testu už je možné vyrazit i do Drážďan

Evropa

Možnost změnit si termín sám přes internet se zatím řeší nejen na spolkové, ale i zemské úrovni, ale bez valného výsledku. „Nejjednodušší situace se změnou termínu je, když jste se nechali naočkovat u svého praktického lékaře. S ním je podstatně jednodušší se domluvit na změně termínu,“ napsal server Badische Neuste Nachrichten. O žádných důvodech, kdy je termín možné a není možní změnit, se ale řeč nevede.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám