Hlavní obsah

Nepřijdete na druhou dávku? Budete mít problém, vzkazuje Svrčinová

Praha

Kdo si nepřijde pro druhou dávku vakcíny na koronavirus, bude mít podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové „trochu problém“. Podle ní se sice člověk může domluvit na náhradním termínu, ale nemůže nepřijít kvůli soukromé záležitosti, jako je například dovolená.

Nepřijdete na druhou dávku? Budete mít problémVideo: ČTK

 
Článek

„Pokud lidé nepřišli pro druhou dávku vakcíny, tak budou mít trochu problém. Vždy lze domluvit náhradní termín, nemůže ale člověk nepřijít kvůli soukromé záležitosti,“ sdělila v pátek Novinkám Svrčinová.

Jediným důvodem podle ní k tomu, aby si člověk nepřišel pro druhou dávku vakcíny, může být nemoc. Lidé přitom nemají možnost druhý termín jakkoliv ovlivnit, dostanou ho automaticky přidělený včetně času při rezervaci prvního termínu.

Jiné země se přitom místo kladení omezujících podmínek snaží své obyvatele naopak pozitivně motivovat k tomu, aby se nechali očkovat.

Dostali jste termín druhé dávky na dovolenou? Pomůže snad jen výmluva na nachlazení

Domácí

„Máme dávky nastavené tak, aby se dostalo na všechny, rezervy ale nejsou tak velké,“ vysvětlila Svrčinová.

Po třech měsících od první dávky ale přestane platit očkovací certifikát, a člověk tak bude muset celý očkovací proces zřejmě absolvovat znovu.

„Budeme to ještě projednávat. Příští týden budeme o tom jednat se Světovou zdravotnickou organizací,“ sdělila.

Za očkování krávu. Loterie přilákala k vakcinaci tisíce thajských venkovanů

Koktejl

Náhradní termín?  

Na jednání by se mělo také řešit, zda se platnost certifikátu neprodlouží právě nad tyto tři měsíce.

Pokud ale člověk přesto pro druhou dávku i z jiného důvodu než z nemoci nedorazil, měl by zkusit vyjednat si náhradní termín.

Dva druhy vakcín nedávejte lidem pod 60 let, doporučili vakcinologové

Domácí

„Myslím ale, že v očkovacích centrech se najde náhradní termín. Zavolají vám s tím, že se někdo nedostavil, a tak ho dostanete,“ dodala Svrčinová pro Novinky.

Aktuálně se v Česku očkuje třemi vakcínami, u kterých je potřeba absolvovat dvě dávky. Jednodávková je pouze látka od firmy Johnson & Johnson. Nejčastější je ale u nás vakcína od firmy Pfizer/BioNTech.

Anketa

Máte v plánu se nechat očkovat?
Ano
40 %
Ještě nevím
3,8 %
Ne
56,2 %
Celkem hlasovalo 15395 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám