Hlavní obsah

Dostali jste termín druhé dávky na dovolenou? Pomůže snad jen výmluva na nachlazení

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Se zrychlováním tempa očkování proti onemocnění covid-19 v České republice se v posledních týdnech k první dávce vakcíny dostává čím dál větší množství lidí. Druhé termíny řadě z nich ale vycházejí na letní prázdniny, kdy už mají lidé naplanované dovolené. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že přesun termínu je možný pouze z vážných důvodů. V případě nemoci bude prý podmínkou doložení zdravotní dokumentace.

Foto: Novinky

Očkování v O2 universum

Článek

Současná pravidla nastavená ministerstvem zdravotnictví ale neumožňují termíny přesunout, pokud pro to není „vážný důvod”, což podle resortu zamluvená dovolená není.

Lidé přitom nemají možnost druhý termín nijak ovlivnit, dostanou ho automaticky přidělený včetně času při rezervaci prvního termínu.

„Ministerstvo zdravotnictví neeviduje přesné údaje o posunutí druhých dávek očkování proti onemocnění covid-19, můžeme však sdělit informaci, že nejvíce žádostí z důvodů posunutí druhých dávek probíhá z důvodu plánovaných dovolených. Změna termínu druhé dávky je umožněna pouze na základě vážných důvodů, které nelze odložit,” vysvětlila Novinkám mluvčí resortu zdravotnictví Jana Schillerová.

Kvůli dovoleným lidé licitují s termíny dávek

Domácí

„Zpravidla se jedná o zdravotní potíže, které jsou následně individuálně řešeny s lékařským personálem přímo v očkovacím centru. Podmínkou je doložení zdravotní dokumentace,“ doplnilo pak ministerstvo na dotaz Novinek.

Je ale nesmysl posílat lidi s mírným nachlazením k lékaři. Jde tedy spíš o to lidi od přesouvání termínu odradit. Druhý termín bude lidem prostě přidělen.

V obecné rovině ale zřejmě nebude žádoucí, aby část populace neměla dokončené očkování proti koronaviru pouze kvůli tomu, že jim systém neumožnil o pár dní posunout druhý termín dávky.

Letní dovolená, kterou si lidé chtějí po měsících restrikcí užít a mnozí ji již mají zaplacenou, podle ministerstva důvodem pro přesun termínu není.

Lidé by ovšem teoreticky mohli druhý termín rušit s odůvodněním, že mají například teplotu. V případě příznaků jakékoliv nemoci se totiž očkování nedoporučuje.

Mluvčí velkokapacitního očkovacího centra v pražském O2 Universum, které spadá pod Ústřední vojenskou nemocnici, Jitka Zinke Novinkám také sdělila, že přesunutí druhého termínu je možné pouze ve výjimečných případech, což je právě nemoc.

„Je to velmi důležité, abychom mohli správně plánovat dávkování a objednávání vakcín, protože ten proces plánovaní není tak jednoduchý. Proto je to pouze ve výjimečných případech,” vysvětlila Zinke.

„Změnu termínu druhé dávky lze uskutečnit na preferovaném očkovacím místě nebo také na informační lince 1221. Ta pomáhá s posunutím druhého termínu u velkokapacitních očkovacích míst. U malokapacitních očkovacích míst zajišťuje toto posunutí přímo očkovací místo, kde mají zřízené své infolinky, na které se mohou lidé obracet. Posunutí druhého termínu musí být v souladu se strategií očkování s dodržením maximální lhůty 42 dnů,” popsala postup mluvčí Schillerová.

Plánování je cesta

Lidem, kterých se to týká, tedy moc možností, jak situaci vyřešit, nezbývá. Nejschůdnější cesta je podle Zinke už při výběru prvního termínu počítat s tím, že aplikace druhé dávky proběhne o 42 dní později, a zohlednit to ve svých plánech. „U nás v O2 Universu si lidé mohou termíny vybírat. Už při výběru je tedy potřeba počítat s tím, že termín druhé dávky bude následovat za 42 dnů. Je lepší, když si to lidé spočítají, jestli jim to vychází,” apelovala mluvčí.

Další, méně účinnou, cestou je zrušit celé očkování ještě před první dávkou, když zjistíte, že druhý termín nejste schopni v daném dni a čase absolvovat a přesunutí nebude povoleno, protože nesplňujete striktní podmínky stanovené ministerstvem.

Zrušit i první termín a znovu se registrovat? 

Takový postup doporučují například v brněnské Fakultní nemocnici. „Pokud někdo volá už s prvním termínem, že se mu ten druhý nehodí, tak mu doporučujeme, aby nechodil ani na ten první,“ popsala Právu situaci mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Nejjednodušší cesta je to i podle mluvčí ÚVN Zinke. To ovšem může v některých místech a centrech způsobit třeba to, že očkování se oddálí o delší dobu z důvodů zaplnění kapacit.

Ministerstvo otočilo, přednostní registrace chroniků prodloužilo do půlky června

Domácí

Krajní možností pak je nechat se naočkovat první dávkou a na druhou nepřijít, což ale sníží účinnost vakcín, protože očkování nebude kompletní. Tento postup nedoporučují ani odborníci.

Jak na takovou situaci pohlíží ministerstvo a zda nemá resort strach, že lidé prostě na druhou dávku nebudou chodit, když nebude možné ji přesunout, není jasné, protože mluvčí na dotaz redakce neodpověděla.

Pevná víra ve své zdraví i strach. Co brání seniorům v očkování proti covidu

Domácí

Rozestup 42 dnů mezi první a druhou dávkou mají podle současného schématu vakcíny od společnosti Pfizer/BioNTech, která je v Česku využívána nejdéle a nejvíce, a od firmy Moderna. Vakcína AstraZeneky má dvanáctitýdenní interval. Poslední v tuzemsku užívaná vakcína od společnosti Johnson & Johnson, která je dostupná u praktiků, je jednodávková, a tedy není potřeba termíny řešit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám