Hlavní obsah

Na Slovensku začnou od června očkovat Sputnikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Eduard Heger v pondělí potvrdil, že od 1. června by se na Slovensku mělo začít očkovat ruskou vakcínou Sputnik V. Vláda připravuje se možnost registrace na očkování touto vakcínou.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Lahvička s vakcínou Sputnik V

Článek

Slovensko dovezlo prvního března 200 tisíc vakcín Sputnik V, ale po politických otřesech se touto vakcínou stále neočkuje. O dovoz Sputniku se zasadil bývalý premiér Igor Matovič, který o tom neinformoval své koaliční partnery. To způsobilo v zemi vládní krizi a postupně odstoupili z funkce ministr zdravotnictví Marek Krajčí i premiér Matovič.

Slováci si budou od června sami volit vakcínu. Na výběr bude i Sputnik

Evropa

Od té doby jsou vakcíny uložené ve skladu, k očkování se nepoužívají, protože měl slovenský lékový úřad pochyby o jejich složení. Slovensko se navíc zpozdilo s platbou za první dodávku a Rusové pak platbu vrátili. Sputnik dovezený na Slovensko musela nakonec ještě otestovat certifikovaná laboratoř v Maďarsku.

Na Slovensku zaznamenali 19 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 4 úmrtí. V nemocnicích je 518 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 55 na JIP a 70 na plicní ventilaci.

Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 388 854 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 12 296 lidí. První dávkou bylo očkováno 1 565 421 a druhou 750 480 osob.

K očkování se mohou hlásit už i lidé od 30 let

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám