Hlavní obsah

Dušek: Když odečteme Prahu, je to špatné

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík, Klára Beranová
Praha

Přestože šíření epidemie koronaviru v Česku stále zpomaluje, není to již tak výrazné jako v uplynulých dvou týdnech. Navíc pouze v pěti krajích odpovídá situace třetímu stupni v protiepidemickém systému (PES). Pokud by se pak při výpočtu indexu rizika vynechala Praha, kde je situace nejlepší, vyjde index rizika na hodnotu 62, která odpovídá 4. stupni. V pátek to uvedl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

TK ministra zdravotnictví Jana Blatného 27.11.2020Video: ČTK

 
Článek

„Brždění pokračuje pomaleji, než jsme si přáli. Všechna opatření musí být jednotně prováděna pro celou zemi. Jinak by to nebylo správné a bezpečné,” sdělil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s tím, že rozdíly v krajích budou muset být zohledněny v dalším rozhodování o zmírňování opatření.

To potvrdil i šéf zdravotnických statistiků Dušek. „Situace není jednoznačná. Jsme stále ve fázi, kdy epidemie jednoznačně brzdí. Zpomalování není tak výrazné jako v době, kdy jsme šli dolů z počtu 15 tisíc pozitivně diagnostikovaných. Postupně ale stále klesá populační zátěž a klesá také zátěž v nemocnicích,” navázal na ministra Dušek.

Po zpětné úpravě statistik štěká PES už pět dní na trojku. Kdy se otevřou restaurace a obchody?

Domácí

To znamená, že nové počty diagnostikovaných nadále klesají ve srovnání s předchozími týdny, avšak nižší rychlostí.

V Česku také nadále klesá podíl záchytu onemocnění na objem testů, nicméně počet pozitivních testů z provedených testů je stále vysoký. „Situace stále není stabilizovaná. Každý den to skáče v závislosti na objemu testů, který je každý den jiný. Objektivní realita ale je, že tento ukazatel je stále v rizikových hodnotách a situaci nemůžeme stále považovat za vyřešenou,” upozornil Dušek.

Navíc je podle něho stále vysoký počet nově nakažených seniorů. „Brždění pokračuje, ale také zpomalilo. Skončíme na podobných číslech jako v říjnu,” sdělil Dušek. „Obecně platí, že člověk ve věku nad 65 let má zhruba 30procentní pravděpodobnost, že bude mít těžký průběh onemocnění. Nad 75 let je ta šance 40 až 45 procent. Musíme na to tedy neustále myslet,” doplnil.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové do statistik ve čtvrtek přibyly čtyři domovy seniorů, kde se nákaza rozšířila. Celkem se virus rozšířil v téměř 1400 sociálních zařízeních.

Rážová: Trasování se zlepšilo

Opět se také podle Rážové zvýšila oproti minulému týdnu úspěšnost trasování a dovolatelnost. „Za minulý týden bylo vytrasováno 84 procent všech pozitivních případů do 24 hodin a rizikové kontakty z 86 procent do 24 hodin,” uvedla šéfka hygieniků. Minulý týden se tato čísla pohybovala okolo 70 procent a Blatný to přičítal menší ochotě občanů zvedat hygienikům telefony.

PES ukazuje stále trojku. V pondělí by se mělo otevírat

Domácí

Reprodukční číslo, které udává, kolik lidí nakazí jeden člověk s koronavirem, je pak podle něho nyní na hodnotě kolem 0,89. „Predikované hodnoty šly od začátku listopadu podle scénáře s číslem 0,7 a scénáře se trefovaly. Už nyní víme, že v posledním týdnu se model netrefí, protože se reprodukční číslo vrátilo mezi hodnoty 0,7 a 0,9, doufejme, že k číslu 0,8. Je tedy na místě velká opatrnost k dalšímu přístupu,” okomentoval trend Dušek.

Rozvolní se? 

Situace je navíc podle Duška velmi rozdílná v jednotlivých krajích. „Máme regiony, které jsou stále ve velmi rizikovém stavu, a to jak podle počtu hospitalizovaných, tak podle populační nálože,” řekl šéf zdravotnických statistiků.

Pouze pět krajů kleslo v hodnotách indexu do stupně pohotovosti 3. Jedná se o Prahu, Moravskoslezský kraj, Středočeský kraj, Plzeňský kraj a Liberecký kraj, z nichž pouze Praha a Moravskoslezský kraj tyto hodnoty drží dlouhodobě.

Bude to ještě dlouhé trápení. Další vlna epidemie bude v lednu či únoru, míní Dušek

Domácí

Pokud by se navíc „výjimečná” Praha, která má hodnotu 42, vynechala z plošného výpočtu indexu rizika, jeho hodnota by konzistentně vyšla na 62, která je pro čtvrtý stupeň. Ten nyní v Česku momentálně platí.

Otevřeme, neotevřeme. Vláda prostě neví

Domácí

Na základě těchto dat by pak měla v neděli ráno rozhodnout vláda, zdali se Česko v pondělí přesune v rámci systému PES do třetího stupně. Blatný ve čtvrtek už avizoval, že pro kabinet nechá spočítat plošný index bez Prahy. Případný sestup do nižšího stupně by znamenal, že by se otevřely obchody, služby i restaurace, byť s určitými omezeními. Skončil by i zákaz vycházení nebo zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám