Hlavní obsah

PES ukazuje stále trojku. V pondělí by se mělo otevírat

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Index rizika pro Českou republiku se v pátek již pátý den v řadě drží na úrovni 57 bodů, a pokud nedojde k nečekanému zvratu, měla by se podle protiepidemického systému země od příštího týdne přesunout ze 4. do 3. stupně pohotovosti. Konečné slovo si vyhradila vláda, která by podle dřívějších vyjádření měla mimořádně zasednout v neděli ráno.

Článek

Zatímco ve čtvrtek se v několika krajích situace zhoršila a index Karlovarského kraje vystoupal na hodnotu 77, v pátek byl zaznamenán jediný vzestup – ve Zlínském kraji z 67 na 69.

Do hodnot odpovídajících 3. stupni klesly krom Prahy (42) a Moravskoslezského kraje rovněž Liberecký, Plzeňský a Středočeský kraj (všechny shodně 57).

V pátek došlo i k poklesu reprodukčního čísla, které udává, kolik dalších osob v průměru infikuje jeden nakažený, z 0,96 na 0,91.

Klíčová je výše celorepublikového indexu a rozhodnutí vlády. Zatímco v úvodu týdne byli politici k dalšímu rozvolnění nakloněni více, v dalších dnech již byli někteří ve vyjádřeních opatrnější.

My budeme rozhodovat, ale vlastně rozhodovat ani nebudeme, protože máme toho psa a ten pes dává nějaká čísla
Andrej Babiš

Ministr průmyslu a obchodu, respektive dopravy Karel Havlíček (za ANO) vysílal k podnikatelům, kteří vyhlížejí opětovné otevření obchodů, signály, že by se v pondělí mohli dočkat. Podobně do středy hovořili i premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Ve čtvrtek byla vyjádření Babiše i Blatného opatrnější. „Stále to nevypadá dobře. Čísla neklesají podle plánu a je skutečně důležité rozvolňovat s rozmyslem,” uvedl Babiš.

Otevřeme, neotevřeme. Vláda prostě neví

Domácí

„Kdybyste se mě zeptal v pondělí, tak bych řekl, že je pravděpodobnost velká. Dnes už je menší," řekl ve čtvrtek Blatný ve vysílání Českého rozhlasu. „I když by ke zmírnění nedošlo, myslím, že je to bezpečnější a správnější varianta než rozvolnit a za týden zase zpřísňovat,” dodal.

Dlouhodobě opatrnější je v otázce rozvolňování šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

PES dává čísla

Čísla indexu rizika nicméně hovoří jasně a na systém PES se odvolává i premiér, pod jehož vedením by vláda měla vláda o případném rozvolnění rozhodnout.

„My budeme rozhodovat, ale vlastně rozhodovat ani nebudeme, protože máme toho psa a ten pes dává nějaká čísla a samozřejmě, znovu opakuji, stále to nevypadá dobře, neklesá to, jak jsme čekali,” řekl Babiš.

Skeptické předpovědi se nicméně neplní, a pokud nedojde o víkendu k zásadnímu zvratu, měla by ČR se příští týden přesunout do 3. stupně.

Anketa

Měla by se od pondělí rozvolnit opatření?
Ano
49,1 %
Ne
50,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27924 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám