Hlavní obsah

Otevřeme, neotevřeme. Vláda prostě neví

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Otevřou v pondělí obchody, služby i restaurace? Vláda to není schopná pět dní před možným rozvolněním říct. Neshodne se ani v tom, jak se situace vlastně vyvíjí. Zatímco vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) i ministr zdravotnictví Jan Blatný tvrdili, že je to na dobré cestě, premiér Andrej Babiš (ANO) ani ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) to tak optimisticky nevidí.

Foto: Pool, Reuters

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Vše se vyvíjí dobře a my se připravujeme na to, že by se skutečně mohlo v pondělí otevřít. Připravujeme detailní scénáře klíčových segmentů obchodu a služeb. Jde o několik posledních dní,“ napsal Novinkám vicepremiér Havlíček v pondělí v SMS.

Havlíček: Připravujeme se na otevření. Teď jde o pár posledních dní

Domácí

Optimismus budil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády připustil, že by se mohlo otevřít právě v pondělí 30. listopadu. „Věříme, že brzy budeme v době, kdy budeme moci tyto obchody otevřít,” uvedl.

Ve středečním rozhovoru pro iDnes.cz pak také uvedl, že je velmi pravděpodobné, že k rozvolnění od pondělí dojde.

Babiš: Nevypadá to dobře

Jenže nadšení vzápětí zabrzdili šéf Ústředního krizového štábu Hamáček i sám premiér. „Nemůžeme nyní říct, že se bude rozvolňovat, na sto procent. Z toho, co jsme slyšeli, jsme spíše opatrní,“ řekl ve středu Hamáček a premiér s ním souhlasí.

Babiš: Nevypadá to dobře. Čísla neklesají tak, jak jsme si představovali

Domácí

„Stále to nevypadá dobře. Čísla neklesají podle plánu a je skutečně důležité rozvolňovat s rozmyslem,” uvedl ve čtvrtek Babiš.

Hamáček: Rozvolnění není jisté

Domácí

Pět dní před případným otevřením obchodů, služeb a restaurací, ale i před zrušením zákazu nočního vycházení či zákazu pití alkoholu na veřejnosti tak není jasné, zdali k rozvolnění v pondělí 30. listopadu, které ministři avizovali, skutečně dojde.

Rozhodne se v neděli

Vláda by měla finálně rozhodnout až v neděli, tedy pouze den před možným rozvolněním. Blatný tvrdí, že provozovatelé mají k dispozici manuály, podle kterých budou při případném rozvolnění postupovat.

V takové koalici je těžké fungovat, postěžoval si Babiš

Domácí

„Takže oni tuto informaci budou (do středy - pozn. red.) mít s tím, že je velmi pravděpodobné, že k tomu (rozvolnění) dojde v pondělí. Ale definitivní informaci se opravdu dozvědí až v neděli,“ sdělil v rozhovoru pro iDnes.cz.

Anketa

Měla by se od pondělí rozvolnit opatření?
Ano
49,1 %
Ne
50,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27924 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám