Hlavní obsah

Advokáti mohou vězňům volat Skypem

Právo, Matěj Říha

Šíření koronavirové nákazy značně urychlilo vybavování tuzemských věznic technologiemi, díky kterým mohou advokáti komunikovat s odsouzenými přes internet, a nemusejí tak jezdit za mříže na osobní návštěvu. Potřebné vybavení zatím získalo čtrnáct věznic po celém Česku.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Okolnosti s onemocněním covid-19 postupnou realizaci projektu posunuly tak, že jsme v krátké době technicky vybavili všech deset vazebních věznic a další čtyři věznice. Advokáti tak mohou bezkontaktně hovořit s vězni, což je jeden z mnoha způsobů, jak eliminujeme možný průnik onemocnění do věznic,“ řekl generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal.

Na rozvoji projektu se podílela i Česká advokátní komora (ČAK). „Přidanou hodnotou této formy vzdálené komunikace je to, že eliminuje neproduktivní čas advokáta při cestě do věznice a čekání na předvedení klienta. To může znamenat stovky ušetřených hodin ročně,“ uvedl její místopředseda a známý český právník Tomáš Sokol.

Skype jede na plné obrátky. Kvůli koronaviru

Software

Videohovory se konají přes rozšířenou aplikaci Skype, u které stačí, aby měl advokát počítač vybavený webkamerou a mikrofonem. „Pak už jen zbývá, aby si rezervoval termín v konkrétní věznici,“ řekl advokát Jiří Novák ml., který měl projekt ze strany ČAK na starosti.

Vězeň bude s právníkem mluvit ze speciální místnosti, která je pro komunikaci technicky vybavena. Obvyklá doba rozhovoru bude trvat zhruba hodinu a probíhat bude bez účasti příslušníků Vězeňské služby.

Věznice žádají soudy, aby jim neposílaly nové vězně

Koronavirus

Koronavirová nákaza se zatím českým věznicím vyhýbá. Z vězňů dosud nikdo neonemocněl. Vězeňská služba přesto požádala předsedy krajských soudů, aby odsouzení za banální trestné činy nemuseli za současné situace nastupovat do vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám