Hlavní obsah

Věznice žádají soudy, aby jim neposílaly nové vězně

Vězeňská služba požádala předsedy soudů, aby odsouzení za banální trestné činy nemuseli za současné situace šíření koronaviru nastupovat do vězení. Toto opatření má snížit zavlečení nákazy do věznic. U žádného vězně v Česku dosud nebylo onemocnění covid-19 zjištěno. Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal ve čtvrtek v Radiožurnálu řekl, že do výkonu trestu nastupuje asi 500 odsouzených měsíčně.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Šlo by o odsouzené, kteří mají nezávažnou trestnou činnost, tedy o pachatele banálních trestných činů,” uvedl k žádosti soudům. Předsedové soudů mají o tomto opatření podle Radiožurnálu ve čtvrtek jednat s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO).

V současné době není žádný vězeň nakažený. Z 12 000 dozorců a civilních zaměstnanců Vězeňské služby se covid-19 potvrdil u 11 lidí, jeden člověk se už uzdravil, uvedl Dohnal. Mluvčí sboru Petra Kučerová minulý týden sdělila, že částečný výpadek příslušníků neohrozil schopnost zajistit ve věznicích bezpečnost a pořádek.

Ve středu po dlouhé době v Česku nikdo nezemřel na covid-19

Koronavirus

„Zaměstnanci, kteří byli s těmito osobami v kontaktu, zůstávají doma. Vězněné osoby jsou izolovány od ostatních,” popsala. Každá z českých věznic má možnost umístit vězně, u kterého existuje podezření na nákazu, odděleně.

Vězni dál vyrábějí roušky chránící proti šíření koronaviru, denně jich podle Dohnala vyrobí zhruba 15 000. Roušky či ochranné štíty věznice dodávají nemocnicím, justiční soustavě, poště nebo domovům pro seniory.

Ve věznicích jsou od poloviny března zakázány návštěvy. Platí i další preventivní opatření proti šíření nákazy. Například každému, kdo přijde do věznice zvenčí, se při vstupu měří teplota.

Reklama

Výběr článků

Načítám