Hlavní obsah

Proč jsme po jídle ospalí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z nás asi zná ten pocit, když po vydatném jídle přijde neodolatelná chuť k odpočinku a spánku. Tento stav, často nazývaný jako „potravinové kóma“, není pouze mýtus. Existují různé biologické a fyzikální faktory, které mohou přispět k tomuto fenoménu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přichází doba Vánoc, se kterými se pojí vychutnávání si dobrého a mnohdy i vydatného jídla. Možná znáte ten sladký, ospalý pocit, který se dostavuje po velkém pokrmu. Takzvané potravinové kóma (nebo odborně postprandiální ospalost) zažil někdy patrně každý z nás.

Za tento stav může nejen nadměrná konzumace jídla, ale také alkohol či samotné dlouhé žvýkání, které nás může unavit.

„Cítíme se ospalí, protože krev je odváděna z mozku do střev, aby zpracovala všechno to jídlo navíc. Čím větší jídlo, tím více krve jde do střev a méně krve zůstane v mozku, takže se cítíte ospalejší. Nadměrné množství jídla a alkoholu také negativně ovlivňuje spánek, to je důvod, proč se další den často cítíme unavení,“ říká Rich Joseph, ošetřující lékař z nemocnice Brigham and Women’s Hospital v Bostonu pro Huffington post.

Ospalost obvykle pochází z vysokého příjmu sacharidů a výsledné změny hladiny krevního cukru a inzulinu. Svoji úlohu může sehrát také tryptofan, esenciální aminokyselina, jež se nachází v mnoha běžných potravinách, které jíme, včetně ovsa, banánů, mléka, tuňáka, sýra a kuřecího masa. V těle pak tryptofan pomáhá produkovat melatonin neboli hormon spánku.

6 druhů ovoce, které mohou zlepšit váš spánek

Zdraví

Na vině jsou sacharidy

Bramborová kaše, sladké brambory, nádivka, rohlíky a koláče jsou plné sacharidů, což pravděpodobně může způsobit v našem těle zmatek.

„Potraviny s vyšším glykemickým indexem mají tendenci způsobit větší skoky a následné poklesy hladiny cukru v krvi,“ tvrdí Joseph. Pokles hladiny cukru v krvi se pak projeví poklesem energie a neschopností se soustředit na práci.

Přidání vlákniny – salátu, dýně, pečené růžičkové kapusty – a naplnění talíře sytícími bílkovinami může pomoci vyvážit některé letargické účinky sacharidů.

„Pokud se jedná o velké jídlo skládající se z různých sacharidů, tuků a bílkovin, pravděpodobně to způsobí menší agresivní nárůst hladiny cukru v krvi, zvláště pokud sníte nějaké bílkoviny a tuky předtím,“ dodává Joseph .

Další potenciální faktory: Alkohol a stres

Pár sklenic vína nebo piva k jídlu může pomoci uvolnit se a také navodit pocit ospalosti.

Alkohol může mít také negativní vliv na kvalitu spánku. „Pokud se rozhodnete pít, napijte se dříve během dne nebo alespoň několik hodin před spaním,“ říká Erica Jansenová, nutriční epidemioložka z University of Michigan.

„Alkohol může také zlepšit náladu v daný okamžik, ale později může naopak dojít opět k propadu, což může vést ke zhoršenému usínání,“ dodává.

Důvodem, proč jste ospalí, může být také stres spojený s Vánocemi. Cestování, děti nebo rodinné napětí, to vše může přispět ke špatnému spánku a následné únavě.

Jak řešit potravinové kóma?

  1. Rozumné porce: Snažte se udržovat rozumné velikosti porcí. Příliš velké množství jídla může zatížit trávicí systém a způsobit větší únavu.
  2. Zdravé složení jídla: Volte jídlo bohaté na živiny a vyhýbejte se přílišnému množství tuku a jednoduchých cukrů. Zdravé složení jídla může pomoci udržet stabilní hladinu energie.
  3. Fyzická aktivita: Lehká fyzická aktivita po jídle může pomoci stimulovat trávicí systém a snížit pocit ospalosti.
  4. Pitný režim: Dostatečný pitný režim může pomoci při trávení a udržování rovnováhy tekutin v těle.

Počasí může měnit způsob, jakým sníme

Zdraví

Proč bychom měli chodit spát ve stejnou dobu

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám